Skip to main content

Diplomație pentru pace, acțiuni ambițioase de combatere a schimbărilor climatice, accelerarea eforturilor pentru atingerea țintelor de dezvoltare sustenabilă, o guvernare mai bună prin noile tehnologii și întărirea valorilor Organizației Națiunilor Unite (ONU) în lume. Acestea sunt prioritățile organizației pentru anul în curs, prezentate de Secretarul General al ONU, António Guterres, la sediul central din New York, în urmă cu câteva zile.

„Experiența anului trecut ne-a arătat că atunci când lucrăm împreună și când ne asumăm responsabilitățile, avem rezultate”, a spus Guterres. El a subliniat „rezultatul de succes” al conferinței ONU despre climă din Polonia, din luna decembrie a anului trecut , care a dus la un consens general asupra modului în care trebuie implementat Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice.

„Recunoaștem progresul pe care îl facem, dar nu putem fi delăsători. Pentru a atinge nevoile și așteptările oamenilor pe care îi servim, trebuie să ne accelerăm munca”, a punctat acesta, înainte de a prezenta cele cinci priorități ale sale pentru anul în curs.

1. O intensificare a eforturilor diplomatice

„Parteneriatele sunt fundamentale”, a spus Guterres, în special în Africa, unde ONU face eforturi să consolideze pașii pentru pace, mai ales în țări ca Somalia, Mali sau Congo. „Ne străduim să închidem conflictele în lume și înțelegem că o pace durabilă trebuie să se bazeze pe un consens larg în societate, cu participarea deplină a femeilor în toate procesele de pace”, a adăugat șeful ONU.

2. O ambiție mai mare în acțiunile climatice

Notând că „nu există provocare mai mare pentru lumea de astăzi și de mâine” decât schimbările climatice, Guterres le-a amintit statelor membre că până în 2020, conform Acordului de la Paris, trebuie să evalueze progresele și să propună noi angajamente pentru a atinge țintele asumate. „Până în 2050 trebuie să obținem emisii globale zero”, a subliniat reprezentantul ONU, explicând că acest lucru va necesita eforturi sporite, atât pentru reducerea emisiilor, cât și pentru valorificarea oportunităților privind un viitor curat, al energiilor verzi.

„De aceea, voi convoca un Summit pentru Climă pe 23 septembrie, pentru a mobiliza liderii politici, comunitatea de afaceri și societatea civilă înspre acțiune”, a explicat Guterres, adăugând că „avem nevoie de mai multă ambiție”, inclusiv pentru finanțare și inovare.

3. Mai multă putere prin dezvoltare sustenabilă

„În ciuda eforturilor considerabile făcute de guverne și mulți alții, schimbările cerute de Agenda 2030 încă nu sunt făcute”, a spus, cu regret, secretarul general al ONU.

  • El a cerut statelor membre să se concentreze mai mult pe ceea ce funcționează pentru reducerea sărăciei și inegalității, pentru realizarea unor economii mai puternice și incluzive, dar care protejează mediul, precizând că e nevoie de mai multă finanțare pentru aceste soluții.

„Vă recomand ferm să realizați tot posibilul pentru a face din septembrie 2019 un moment definitoriu pentru stoparea schimbările climatice, atingerea țintelor de dezvoltare sustenabilă și pentru construirea unei globalizări corecte”, a punctat António Guterres.

4. Abordarea provocărilor legate de noile tehnologii

Recunoscând că noile tehnologii pot „superaccelera” (engl. „turbocharge” – n.red.) eforturile lumii pentru pace și dezvoltare sustenabilă, șeful ONU a avertizat că ele „depășesc, totodată, capacitatea noastră de a evalua efectele lor profunde”.

  • Eforturile ONU în această direcție în 2019 vor viza „reducerea inegalității digitale, construirea capacității digitale și asigurarea faptului că noile tehnologii sunt de partea noastră, ca o forță pentru bine”, a completat Guterres.

5. Reafirmarea valorilor ONU în toată lumea

„Ceea ce ne ghidează este un set de valori – valorile universale ale Cartei Națiunilor Unite, care ne țin laolaltă”, a spus Secretarul General, menționând pacea, justiția, demnitatea umană, toleranța și solidaritatea.

Astăzi, aceste valori sunt atacate în lume”, a avertizat șeful ONU, explicând că „o bătălie ideologică are loc”, iar „ecouri de ură ale unor vremuri de mult trecute și opinii toxice devin curent dominant”.

Secretarul General al ONU a îndemnat la eforturi mai mari pentru „a arăta că înțelegem anxietățile oamenilor, fricile și îngrijorările” și pentru a „aborda cauzele de la rădăcină care fac oamenii să se simtă abandonați în lumea aceasta aflată în schimbare rapidă”.

„Hai să continuăm să le arătăm oamenilor că ne pasă”, a concluzionat António Guterres. „Să continuăm să ne arătăm valoarea prin acțiune”. Mai multe declarații ale oficialului ONU găsiți pe site-ul ONU.

(Sursa foto: ONU)

ARTICOLE SIMILARE:

De ce Polonia, țara în care 40.000 de oameni mor anual din cauza poluării, nu renunță la cărbune

Costul decarbonizării. Ambițiile „verzi” ale lui Macron și furia „vestelor galbene”

Coordonatoarea ONU pentru schimbări climatice: „Nu mai avem timp pentru negocieri interminabile”

Trei povești de succes în domeniul sărăciei energetice și deșeurilor din Peru, Portugalia și Mexic