Skip to main content

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat astăzi că va încerca în Guvern să elimine taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) și alți producători de energie pe bază de cărbune. Taxa a fost impusă prin OUG 114/2018, aprobată la finele lunii decembrie, iar unul dintre semnatarii actului normativ este chiar ministrul Energiei, Anton Anton.

Potrivit prevederilor din actul normativ, taxa pe cifra de afaceri se aplică tuturor companiilor din domeniu, deci inclusiv unor producători cu pierderi uriașe, precum CEO, Complexul Energetic Hunedoara sau Electrocentrale București.

„Taxa de 2% ne vom strădui să o eliminăm pentru companiile care produc energie pe bază de cărbune. Deja sunt împovărate de certificate (certificatele de emisii – n.r.), nu mai poți să le împovărezi și cu altceva”, a declarat astăzi ministrul.

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă ținută la Prefectura Gorj, după finalizarea negocierilor cu sindicatele de la CE Oltenia (CEO), în condițiile în care cei 8.000 de mineri angajați ai companiei au intrat în grevă începând de vineri. Abia astăzi, în a șaptea zi de proteste, în urma cărora CEO a închis azi noapte un grup al centralei de la Rovinari din lipsă de cărbune, ministrul s-a deplasat la Târgu Jiu, după ce a fost însărcinat de premier să facă asta.

„Am încredere în angajații companiei că vor intra la lucru și, așa cum am convenit, vor recupera lucrurile care s-au amânat în această perioadă”, a declarat ministrul, în conferința de la sediul prefecturii.

Totodată, el a afirmat că Ministerul Energiei încearcă să găsească soluții pentru a reduce povara cheltuielilor pe care CEO – și nu numai – le are cu certificatele de emisii pentru gaze cu efect de seră, în condițiile în care acestea reprezintă aproape 40% din cifra de afaceri a companiei.

„În planul de perspectivă al companiei, sunt prevăzute măsuri de perfecționare, de schimbare a tehnologiilor. (…) Perspectiva este ca încet-încet, cu tehnologii moderne, să reușim să reducem emisiile de CO2, care nu se fac de azi pe mâine, ci pe baza unui plan și cu mulți bani”, a mai spus Anton Anton.