Skip to main content

Două companii chinezești, Polymaker, un producător de materiale printate 3D, și X Electrical Vehicle (XEV), un producător auto, dezvoltă împreună o mașină electrică cu două locuri, ale cărei componente pot fi realizate și asamblate în doar 3 zile. Automobilul printat 3D va fi produs în masă, ceea ce reprezintă o premieră mondială.

Mașina, denumită LSEV, are toate componentele din plastic printat 3D, iar prin această tehnologie XEV a reușit să scadă numărul pieselor de plastic de la peste 2.000 la 57. În afară de șasiu, scaune și geamuri, toate părțile vizibile ale mașinii au fost realizate de către Polymaker, prin printarea 3D a materialelor, ceea ce a permis reducerea cu peste 70% a costurilor față de un automobil tradițional de dimensiuni similare. Un alt avantaj este greutatea redusă, de doar 450 kilograme.

De asemenea, componentele de plastic au fost realizate și asamblate în doar trei zile, susțin producătorii. „Sunt atât de multe beneficii pe care printarea 3D o aduce procesului nostru”, a comentat Stanley Lu, CEO al XEV, companie cu sediul în Hong Kong, cu un centru de design în Italia și unul de producție în China.

„Oferim libertate creativității. Se schimbă modul în care industria produce astăzi automobile. Investiția într-o fabrică devine mult mai mică. Creăm cel mai eficient mod de producție, nu doar pentru mașini, dar și pentru alte proiecte”, a adăugat acesta.

„Este primul proiect de producție în masă utilizând printarea 3D”, a declarat Luo Xiaofan, co-fondator și CEO al Polymaker, o companie cu sediul în Shanghai, responsabilă cu cercetarea și dezvoltarea materialului pentru automobilul electric printat 3D.

XEV intenționează să înceapă producția în masă a LSEV până la finele acestui an, potrivit China Daily. Deja producătorul auto are peste 7.000 de comenzi. Primele livrări în Europa ar putea avea loc în aprilie 2019, prețul fiind de până în 10.000 dolari.

Sursa foto: Polymaker