Skip to main content

Mihnea Constantinescu a fost un ilustru funcţionar public al României de astăzi și puţini sunt cei care au servit statul român cu atâta abnegaţie şi răbdare, a afirmat Custodele Coroanei Române, într-un mesaj de condoleanţe transmis, ieri, la moartea fostului ambasador.

Cu o activitate de peste 20 de ani în diplomația românească, Mihnea Constantinescu a fost desemnat, în iulie 2016, reprezentant special în Ministerul Afacerilor Externe, coordonator cu însărcinări speciale pentru securitate energetică.

„Am aflat cu nesfârşită tristeţe despre dispariţia prematură şi neaşteptată a ambasadorului Mihnea Constantinescu. Pentru douăzeci de ani, el a fost un mare sfătuitor al Regelui Mihai şi al meu, dar şi un prieten de neînlocuit. (…) A fost unul din cei mai constanţi şi mai solizi, mai discreţi şi mai profesionişti membri ai Casei mele”, se arată în mesajul Custodelui Coroanei Române.

Majestatea Sa Margareta a subliniat rolul important pe care l-a avut Mihnea Constantinescu în politica externă.

„Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost un ilustru funcţionar public al României de astăzi. Puţini sunt cei care au servit statul român cu atâta abnegaţie şi răbdare, cu atâta decenţă, într-un sistem caracterizat adesea de contrariul calităţilor lui. Politica externă a ţării noastre îi datorează mult, ca şi legătura României cu Republica Moldova. Sistemul guvernamental a avut în Mihnea un stâlp de rezistenţă. Niciodată excesiv de optimist, niciodată înfrânt de veşti proaste sau de clipe de deznădejde, Mihnea a plecat la ceruri discret, aşa cum a trăit, atent să nu stânjenească pe nimeni cu prezenţa lui. Principele Radu şi cu mine trimitem familiei îndoliate gândurile cele mai bune şi compasiunea noastră!”, a mai declarat Custodele Coroanei Române.

MAE: Va continua să fie un etalon moral şi profesional

Ministerul Afacerilor Externe şi Corpul Diplomatic şi Consular au pierdut un coleg respectat, dar ambasadorul Mihnea Constantinescu va rămâne, prin ceea ce a realizat, în istoria diplomaţiei româneşti şi va continua să fie un etalon moral şi profesional, a transmis și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

  • Potrivit MAE, activitatea de peste douăzeci de ani în diplomaţia românească a ambasadorului Mihnea Constantinescu a fost marcată de un profesionalism şi un devotament incontestabile.

„Cariera sa se întrepătrunde cu naşterea şi evoluţia României democratice şi euroatlantice şi este un reper pentru ceea ce statul român a dorit să devină după Revoluţia din 1989. De-a lungul carierei diplomatice a realizat numeroase proiecte marcante şi a deţinut diverse funcţii şi însărcinări importante care au definit vocea României la nivel internaţional, contribuind la gestionarea dosarelor majore de politică externă ale ţării”, a transmis MAE.

MAE menţionează că diplomatul Mihnea Constantinescu a deţinut un rol important în procesul de aderare a României la UE şi NATO, a fost reprezentant cu însărcinări speciale pentru securitatea energetică, reprezentant personal al Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru Europa de Sud-Est în timpul Preşedinţiei române din 2001, iar în 2003 a fost reprezentantul Guvernului român pe lângă Autoritatea Provizorie din Bagdad şi consilier al MAE irakian. De asemenea, a fost preşedintele Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului în 2016.

„Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost un coleg excepţional, un mentor desăvârşit şi un exemplu pentru multe generaţii de diplomaţi. Va rămâne nu doar un reper de profesionalism în diplomaţie, dar şi un reper de umanitate, caracter şi eleganţă, virtuţi esenţiale în diplomaţie. Îi suntem recunoscători pentru anii de muncă pe care i-a depus pentru promovarea intereselor României şi îi vom cinsti memoria continuând proiectele sale, în spiritul valorilor pe care le-a impus în Ministerul Afacerilor Externe. Va rămâne mereu în istoria şi memoria diplomaţiei române. Sincere condoleanţe familiei sale. Dumnezeu să-l odihnească!”, mai arată MAE.

Meleșcanu: Este o pierdere foarte grea pentru noi

Ministrul Teodor Meleşcanu a declarat că moartea ambasadorului Mihnea Constantinescu reprezintă o pierdere foarte grea pentru corpul diplomatic românesc şi a transmis condoleanţe familiei îndoliate din partea Ministerului de Externe.

„E o veste proastă pentru tot ceea ce înseamnă corpul diplomatic românesc. Dl Mihnea Constantinescu a fost unul dintre cei mai respectaţi ambasadori şi un om de o mare calitate profesională, echilibru şi interes deosebit de a promova interesele României, indiferent de culoarea politică a partidelor care erau la guvernare. (…) Pentru noi, pentru Ministerul de Externe, este o pierdere foarte grea”, a declarat Teodor Meleşcanu. El a transmis condoleanţe familiei îndoliate din partea tuturor colegilor din Ministerul de Externe.

Hans Klemm: Nu am cunoscut un susţinător mai puternic al Parteneriatului Strategic SUA-România

Mihnea Constantinescu a fost un diplomat desăvârşit şi nu am cunoscut un susţinător mai puternic al Parteneriatului Strategic SUA-România afirmă ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, într-un mesaj de condoleanţe.

„Comunitatea Ambasadei SUA şi cu mine am fost profund întristaţi să aflăm astăzi despre plecarea dintre noi a Ambasadorului Mihnea Constantinescu. A fost un diplomat desăvârşit, un patriot român şi nu am cunoscut un susţinător mai puternic al Parteneriatului Strategic SUA-România. Numeroasele contribuţii pe care le-a adus, atât României, cât şi comunităţii internaţionale, inclusiv recenta preşedinţie a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, nu vor fi uitate. Sfaturile înţelepte pe care mi le-a oferit mie şi predecesorilor mei s-au dovedit nepreţuite în încercarea noastră de a reprezenta cât mai bine America în faţa poporului român. Sincere condoleanţe familiei Ambasadorului Constantinescu, colegilor şi prietenilor săi. Îi vom simţi lipsa”, a transmis Hans Klemm.

Ambasadorul Mihnea Constantinescu a încetat din viaţă la 57 de ani, într-un spital din Nisa.

Cine a fost Mihnea Constantinescu. Biografie

  • Născut în 1961, Mihnea Constantinescu a fost cadru didactic al Universităţii Politehnica din Bucureşti, domeniul inginerie nucleară, specializare în care a obţinut şi doctoratul. Ulterior, a intrat în serviciul diplomatic.
  • A deţinut, pe perioada mai multor guvernări, funcţiile de director al Cancelariei Prim-ministrului, consilier de stat sau consilier diplomatic, secretar de stat şi director general pentru Afaceri Politice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Astfel, a fost purtător de cuvânt al premierului Petre Roman (1990-1991) şi director de cabinet al premierilor Theodor Stolojan (1992), Adrian Năstase şi Călin Popescu-Tăriceanu. A fost şi asistent personal al premierului Petre Roman, precum şi director de cabinet al lui Mircea Geoană, când acesta era ministru de Externe. În martie 2012, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu i-a încredinţat conducerea comisiei interministeriale de negociere pentru recuperarea creanţelor Rompetrol.
  • În 2001, a fost reprezentant personal al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru Europa de Sud-Est, în timpul preşedinţiei române, iar în 2003 a fost reprezentantul Guvernului român pe lângă Autoritatea Provizorie din Bagdad şi consilier al MAE irakian.
  • A fost membru al Consiliului Regal. A fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo şi cu Crucea Casei Regale a României. La 28 octombrie 2013, a primit distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, înmânată de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin.
  • Ambasadorul Mihnea Constantinescu a deţinut funcţia de preşedinte în exerciţiu a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), pe perioada în care România a preluat preşedinţia acestei organizaţii (mart. 2016 – mart. 2017).

Publicația NewsEnergy transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate. Drum lin, domnule ambasador!