Skip to main content

Norvegia a anunțat joi că vrea să cumpere avioane electrice pentru pasageri în anii următori, după ce reducerile mari de taxe au făcut-o liderul global în vânzările de mașini electrice, scrie Reuters.

Reprezentanții companiei de stat Avinor, care operează 45 de aeroporturi civile în Norvegia, au declarat că angajamentul pentru avioane electrice ar încuraja dezvoltarea tehnologiilor electrice și hibride de către companii ca Airbus sau Boeing.

„În opinia mea, nu există niciun dubiu că până în 2040 Norvegia va opera curse aeriene complet electrice” pe rutele scurte, a afirmat Dag Falk-Pedersen, șeful Avinor. El a adăugat că „Airbus ne-a spus că are nevoie de clienți și de piață, iar noi putem să le oferim pe amândouă. Desigur că au nevoie de o piață mai mare și de mai mulți clienți, dar cineva trebuie să înceapă”.

Astfel, compania de stat ar putea organiza, peste un an-doi, o licitație pentru achiziția unui număr de  5 până la 15 avioane electrice, cu 12-50 de locuri.

„Aviația are o importanță-cheie pentru Norvegia și industria trebuie să aibă partea ei de responsabilitate pentru a reduce emisiile de gaze.  Biocarburanții pentru avioane vor juca un rol important și avem în față electrificarea aviației. Vrem să aducem împreună comunitățile care lucrează la aceste aspecte”, a mai declarat Dag Falk-Pedersen, șeful Avinor, într-un  comunicat postat pe site-ul companiei.

Studiile arată că 30% din combustibilul pentru aviație poate deveni sustenabil până în 2030, putând fi produs din deșeuri forestiere și lemn din pădurile norvegiene.

Proiectul este susținut de către guvern, iar partenerii sunt Widerøe, SAS și fundația de mediu ZERO. „Cu puțin timp în  urmă, avioanele electrice erau de neimaginat. Acum un număr de jucători importanți susțin că în doar câțiva ani vor putea să furnizeze avioane electrice pentru zborurile comerciale din Norvegia. Pentru a reduce volumul de emisii în aviație, trebuie de asemenea să vedem un program și în ceea ce privește biocombustibilii. Aceasta va permite Norvegiei să fie deschizător de drumuri și să arătăm cum putem reașeza aviația”, a afirmat Marius Holm, șeful fundației ZERO.

Ministrul Transporturilor din Norvegia, Ketil Solvik-Olsen, a anunțat că Oslo va încerca să repete succesul înregistrat cu promovarea mașinilor electrice, datorită scutirilor de taxe și a altor facilități, precum parcarea gratuită și asigurarea punctelor de încărcare.

Anul trecut, mai mult de jumătate din automobilele vândute în Norvegia au fost electrice sau hibride, cea mai mare rată din lume.

Primele avioane electrice au zburat deasupra Canalului Mânecii, în iulie 2015, inclusiv un Airbus E-Fan .

Descriere foto: Airbus E-Fan X (sursa: airbus.com)