Skip to main content

Pădurile şi terenurile împădurite acoperă 182 de milioane de hectare în Uniunea Europeană, aproximativ 42% din suprafaţa terestră totală a blocului comunitar, existând 0,36 hectare de pădure per capita, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică Eurostat.

Cifrele au fost publicate cu ocazia celebrării Zilei internaţionale a pădurilor, marcată la nivel mondial în fiecare an la 21 martie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare, scrie Agerpres.

Cele mai extinse zone cu păduri se află în Suedia (30 de milioane de hectare), Finlanda (24 de milioane de hectare) şi Spania (27 de milioane de hectare). Cel mai ridicat procent de zone împădurite din totalul teritoriului unei ţări se găseşte în Finlanda (71%), Suedia (67%), Slovenia (64%), Estonia (58%) şi Letonia (56%), iar cel mai scăzut în Olanda (8%), Malta (11%) şi Danemarca (16%).

Pădurile care acoperă suprafeţele terestre sunt un indicator global în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG) şi un indicator al EU-SDG (Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale UE).

Pădurile joacă un rol semnificativ în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG). Pădurile din UE absorb echivalentul a 417 milioane de tone CO2, care înseamnă aproximativ 9% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (4.450 milioane de tone).

Două treimi din pădurile virgine ale UE, unde nu a călcat picior de om, se află în România. Potrivit Greenpeace, până în 1945 în România erau aproape un milion de hectare de păduri virgine, dar astăzi avem circa 300 de mii de hectare, dintr-un total de aproape 7 milioane de hectare suprafață forestieră.

Foto: „Poiana inimii” de la poalele Munților Apuseni, județul Alba (sursa: Adevărul)