Skip to main content

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, cel azer Ilham Aliyev și președintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili, au inaugurat ieri gazoductul Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), o parte esențială a viitorului Coridor Sudic de gaze, care va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze ale Europei și va juca un rol important în asigurarea securității energetice a Europei.

„Acest proiect este un produs al prieteniei apropiate dintre Turcia și Azerbaidjan. Țările de tranzit au jucat de asemenea un rol cheie. Cu acest proiect, gazul din Azerbaidjan a fi transportat spre Europa pentru prima dată”, a declarat Erdogan, citat de presa turcă. El a adăugat că proiectul va aduce o contribuție uriașă la pacea și stabilitatea în regiune, mulțumind Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene pentru sprijinul acordat.

La ceremonia care a avut loc în orașul turc Eskisehi, au participat, printre alții, președintele ucrainean Petro Poroshenko și cel sârb, Aleksandar Vucic.

„TANAP leagă șapte state și multe companii. TANAP, care este parte integrală din Coridorul Sudic, este un proiect de infrastructură indinspensabil care abordează problemele de securitate energetică astăzi și în viitor”, a declarat, la rândul său, președintele azer Ilham Aliyev, conform presei azere.

Ceremonia oficială de deschidere a Coridorului Sudic de gaze a fost organizată la Baku, pe 29 mai. Acest coridor amplu este format din patru proiecte majore: dezvoltarea câmpului Shah Deniz-2, ale cărui rezerve sunt estimate la 1,2 trilioane de metri cubi, gazoductul Caucaz-Sud, TANAP și TAP (Trans Adriatic Gas Pipeline).

„Trei dintre aceste patru proiecte au fost deja implementate și finalizate. TAP este gata în proporție de 72%. Sunt încrezător că și TAP va fi gata în următorii doi ani. Astfel, cel mai mare proiect de infrastructură din Europa, Coridorul Sudic de gaze, care necesită investiții de 40 de miliarde de dolari, va fi implementat. Această reușită istorică ne va permite oportunitatea de a aproviziona cu resursele uriașe de gaze ale Azerbaidjanului piețele din Turcia și Europa într-un mod scurt, sigur și diversificat”, a adăugat Ilham Aliyev.

Conducta, cu o lungime de 1.850 de km, va transporta gazele produse în zăcământul Shah Deniz-2 din Azerbaidjan și din alte câmpuri din zona caspică, întâi spre Turcia, apoi spre Europa. Gazoductul începe de la granița dintre Georgia și Turcia până în Grecia și va transporta 6 miliarde metri cubi de gaze către Turcia și 10 miliarde mc către Europa.

Investiția totală a fost evaluată la 8,5 miliarde de dolari, partenerii în proiect fiind compania de stat azeră SOCAR (51%), compania turcă BOTAS (30%), britanicii de la BP (12%) și SOCAR Turcia (7%). Partea europeană a proiectului este programată să devină operațională în 2020.

(Sursa foto: www.tccb.gov.tr)

RECOMANDĂRI:

Bruxelles, iertător cu Gazprom. Sfârșitul solidarității europene

ANALIZĂ. Securitate energetică sau dependență de Rusia? Trei erori grave ale statului român

Petro Poroşenko: Dacă Europa va susține Nord Stream 2, va hrăni monstrul care o urăște

Interes uriaș pentru exportul gazelor din România în Ucraina, din 2019

Războiul energetic al Rusiei și riscurile pentru Europa