Skip to main content

România pare autoizolată de ceea ce se întâmplă în jur, deși unul dintre lucrurile cele mai periculoase la care asistăm este redefinirea ideii de Est, unde lucrurile s-au schimbat foarte  mult în ultimii ani, a afirmat Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Informații, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională.

„Traversăm cea mai periculoasă perioadă de la sfârșitul Războiului Rece. Am un sentiment de autoizolare a noastră față de tot ce se întâmplă în jurul nostru. În primul rând trebuie să înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru. Una dintre evoluțiile extrem de importante, de periculoase după părerea mea, este redefinirea ideii de Est. Noi am operat ani de zile prin prisma aceste axe est-vest și știam foarte clar: estul înseamnă Rusia, pentru că era URSS, vestul sunt statele occidentale, NATO, SUA etc. Dacă ideea de Vest, de Occident, se păstrează, când vine vorba de Est lucrurile s-au schimbat foarte mult în ultimii ani”, a declarat Iulian Fota, în cadrul unei dezbateri organizate recent de Fundația Universitară a Mării Negre.

În opinia sa, Estul nu mai înseamnă  acum doar Rusia, care are un comportament de tip nord-coreean, „tot mai apropiat de cel al liderului de la Phenian” – provocator de incidente, pentru a naște negocieri și a obține avantaje. În urma ascensiunii tehnologice și economice, „China reprezintă Estul în momentul acesta, globalizarea a schimbat geografia semnificativ”, a precizat fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională. El a completat cu ideea că proiectul „One belt, one road” transformă geografia. „China unește Europa și Asia într-un singur mare continent: Euroasia. Noi nu suntem obișnuiți să operăm cu acest concept, suntem tributari încă geopoliticii clasice. Ar trebui să înțelegem ce înseamnă Eurasia”, a declarat Fota.

El a subliniat că militar și politic, Europa și Asia sunt tot mai unite. Prezența Chinei în zona Mării Negre, în Balcani și în Europa Centrală este semnificativă, sporită, dar „avem o Chină actuală antioccidentală, fiindcă așa o cer interesele ei și se vede foarte bine în Ucraina. China a sprijinit Rusia în Ucraina, fiindcă nu are niciun interes ca Ucraina să intre pe o paradigmă occidentală. Ideea de Est s-ar putea complica și mai mult dacă lucrurile cu Turcia nu ies cum trebuie. Turcia este tentată de Vest, dar și de un joc independent, așa că am văzut mai multe atitudini occidentale adoptate de Turcia”, a susținut directorul Colegiului Național de Informații.

În concluzie, „axa Est-Vest ar trebui redefinită”.