Skip to main content

Este haos la conducerea Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore de la Marea Neagră (ACROPO), cu schimbări prea dese pentru o instituție cu rol crucial în monitorizarea operațiunilor petroliere offshore, care se învârt însă în jurul acelorași personaje.

Ultima modificare: Iulian Clișeru a fost înlocuit la cerere din funcția de vicepreședinte cu rang de secretar de stat, așa cum se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial (MO) pe data de 5 iunie. În lunile aprilie-mai au fost numiți și membrii Consiliului de Administrație, printre care și un expert în deșeuri.

ACROPO a fost înființată în baza Legii 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, cu modificările şi completările ulterioare, la presiunea Comisiei Europene, care deschisese procedura de infringement pentru România fiindcă nu a transpus Directiva 2013/30/UE privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere offshore. Abia un an mai târziu, prin HG nr. 688/2017, se aprobă regulamentul de organizare și funcționare a ACROPO.

Cronologia schimbărilor

NewsEnergy vă prezintă, cronologic, toate schimbările haotice de la vârful acestei instituții, de la înființarea sa, care se învârt în jurul acelorași persoane, cu legături care ridică numeroase semne de întrebare:

  • Aprilie 2017: Constantin Gheorghe, un apropiat al omului de afaceri Gabriel Comănescu, este numit președinte, prin decizie a premierului Mihai Tudose. Anterior, Gheorghe a lucrat timp de 11 ani (august 2006 – martie 2017) la Grup Servicii Petroliere, firma lui Comănescu, ca director de HSEQ (sănătate, siguranţă, mediu şi calitate), apoi pe post de consilier pe probleme de mediu al lui Comănescu. Numirea acestuia la șefia ACROPO ridică numeroase semne de întrebare, dat fiind că omul de afaceri Gabriel Comănescu are multiple interese în Marea Neagră, inclusiv două perimetre concesionate. De asemenea, potrivit presei de investigație, Comănescu este un apropiat al lui Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, care recent a făcut modificări extrem de importante la legislația din domeniul exploatării gazelor. DETALII GĂSIȚI ȘI AICI.
  • 5 octombrie 2017: Iulian Clișeru – soțul Speranței Clișeru (consilieră personală a Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei) este numit în funcția de vicepreședinte. Cealaltă poziție de vicepreședinte prevăzută în organigramă este ocupată de Iulian Offenberg, „transferat” de la șefia unei alte instituții cheie: Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), unde fusese pus cu mai puțin de două luni înainte, respectiv la finele lunii august. De profesie inginer, Offenberg a mai lucrat la Conversmin – o altă companie de stat, responsabilă de închiderea minelor de cărbune -, dar a fost, printre altele, și consilier al fostului ministru ALDE Andrei Gerea.
  • 14 noiembrie 2017: Constantin Gheorghe este revocat din funcția de președinte. În locul său este „promovat” Iulian Offenberg. Vasile Gușatu, fost chestor de poliție în Giurgiu și membru ALDE, primește postul de vicepreședinte.
  • 15 martie 2018: Iulian Offenberg este înlăturat din funcția de președinte al ACROPO, iar Clișeru a preluat atribuțiile de președinte.
  • 5 aprilie 2018: Constantin Gheorghe revine în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al ACROPO, printr-o decizie a prim-ministrului Viorica Dăncilă.
  • 5 iunie 2018: Iulian Clișeru este eliberat, la cerere, din funcția de vicepreședinte. Postul este deocamdată vacant.

Important de subliniat este că, potrivit reglementărilor, funcția de președinte se acordă pentru o perioadă de cinci ani. Nu se știe dacă, odată schimbați din funcție, au avut dreptul și au primit compensații financiare.

Un expert în deșeuri, în Consiliul de Administrație

Dacă în funcțiile de conducere a fost forfotă mare, componența Consiliului de Administrație (CA), unde sunt prevăzute cinci posturi, a fost aleasă abia anul acesta. Astfel, potrivit datelor de pe site-ul instituției, din CA fac parte următorii:

  • PREȘEDINTE: Constantin Gheorge, numit pe 5 aprilie și președinte ACROPO;
  • MEMBRI:
  • Marin Popescu, director în cadrul Secretariatului General al Guvernului, numit prin ordin al SGG din 15.05.2018.
  • Manuela Petronela Stan-Olteanu, consilier în cadrul SGG, numită prin ordin al SGG din 15.05.2018. Ea a fost, în 2017, consilieră ministrului Energiei Toma Petcu – înlocuit în 2018 cu Anton Anton – , poziție datorită căreia a fost pusă în CA la Conpet, administrator special la Elcen București, administrator special la Hidroserv. Ca și Iulian Offenberg, și ea a lucrat, în perioada 2013-2014, pentru Andrei Gerea, din poziția de consilier al unui secretar de stat.
  • Cristian Florin Gheorghe, consilier superior în cadrul Direcției Generale Politici Energetice, numit prin Ordin al Ministerului Energiei pe 25.04.2018. Potrivit datelor din CV-ul său, el este un un specialist în managementul deșeurilor. La finele lunii trecute, a fost numit director general interimar al Direcției de Petrol și Gaze din Ministerul Energiei. În 2017, el a fost ales și la șefia Oil Terminal, o companie stategică a statului, care anul acesta a terminat primul trimestru cu rezultate dezastruoase.
  • Roxana Petrescu, director al Direcției de programare bugetară în sectorul social-cultural în Ministerul Finanțelor, numită prin Ordinul MFP în 21.05.2018.

O poziție de membru în CA este vacantă.

(Sursa foto: Pixabay)

RECOMANDĂRI:

Parlamentul, aproape să amâne proiectele din Marea Neagră

Parlamentul a decis: 50% din producția de gaze, obligatoriu la bursă, însă cu o „portiță”!

Parlamentul a aprobat JAFUL TOTAL asupra celor mai valoroase companii energetice

ANALIZĂ. Securitate energetică sau dependență de Rusia? Trei erori grave ale statului român