Skip to main content

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, are un necesar de investiții majore în valoare de 8,8 miliarde lei (aproape 2 miliarde de euro) în perioada 2018-2026, în condițiile în care numai prelungirea duratei de viață a Unității 1 costă până la 1,5 miliarde euro. În loc să o lase să pună bani deoparte pentru investițiile majore, statul îi golește treptat conturile.

De la începutul anului trecut, în baza OUG 29/2017, compania, la fel ca toate celelelalte societăți profitabile din sectorul energetic, a fost obligată să distribuie 90% din profit sub formă de dividende, dar și să acorde dividende speciale.

  • Anul trecut, Ministerul Energiei, acționarul majoritar, a aprobat acordarea a 99,5 milioane lei drept dividende aferente profitului pe 2016 (dintr-un profit net de 112,4 milioane lei), dar și dividende speciale în valoare de 110 milioane lei. Total: 209,5 milioane lei.
  • Anul acesta, Nuclearelectrica a acordat dividende de 271,3 milioane lei (dintr-un profit net de 303,8 milioane lei realizat în 2017), iar acum Ministerul Energiei îi cere să mai scoată din conturi încă 238 milioane lei, dividende speciale. Total: 509,36 milioane lei.

În numai doi ani, acționarul principal a decis așadar să scoată din conturile companiei aproape 720 milioane lei, în condițiile în care Nuclearelectrica trebuie să își conserve cash-ul pentru a finanța investiții de 8,8 miliarde de lei, necesare până în 2026.

„Necesarul de investiții majore în perioada 2018 – 2026 este în valoare de 8,8 miliarde lei, respectiv o medie anuală de 977 milioane lei pentru fiecare din următorii 9 ani. Necesarul anual de constituire a surselor proprii de finanțare este în valoare de 397 milioane lei, având în vedere o schemă de finanțare a investițiilor majore de 55% finanțare din mediul extern și 45% finanțare din surse proprii”, se arată în Nota privind propunerea Consiliului de Administrație referitoare la distribuirea divindendelor  pentru AGA din 10 decembrie 2018.

La un necesar de fonduri proprii de 45% din 8,8 miliarde lei, Nuclearelectrica trebuie să pună deoparte circa 4 miliarde de lei, cea mai mare parte pentru retehnologizarea Unității 1.

Cât cash are acum în conturi Nuclearelectrica

Datele din Raportul financiar la șase luni al Nuclearelectrica, analizat de NewsEnergy, arată că acum compania are cash pentru plata dividendelor, însă dacă statul va continua această politică, producătorul de energie riscă să rămână fără surse proprii pentru finanțarea investițiilor.

Astfel, la 30 iunie 2018, compania avea numerar de 797,2 milioane lei, depozite bancare de 956,5 milioane lei și un sold al împrumuturilor de 1,01 miliarde lei (aferent creditelor externe contractate de la Societe Generale și EURATOM pentru realizarea și punerea în funcțiune a Unității 2 CNE Cernavodă). Așadar, potrivit calculelor făcute de NewsEnergy, la finalul primului semestru poziția netă de numerar era de 736,6 milioane lei, bani din care Nuclearelectrica trebuie să dea acum acționarilor 238 milioane lei, adică o treime. Rămâne de văzut care este situația la 9 luni, după ce compania va publica rezultatele financiare.

Programul de investiții, realizat 30%

În timp ce statul continuă să scoată banii din companie, nici banii alocați investițiillor nu sunt cheltuiți. Astfel, pentru 2018 a fost bugetat un program de investiții în valoare de 244,8 milioane lei, din care, în primele șase luni, a fost realizat doar 30% (respectiv suma de 74,5 milioane lei), puțin mai mare comparativ cu 30 iunie 2017, când realizările din programul de investiții erau de 21,0%.

Prezentăm mai jos câteva proiecte de investiții și gradul lor de realizare, așa cum le-am extras din rapoartele financiare ale companiei:

  • Extinderea duratei de viață a Unității 1 prin retubarea reactorului și retehnologizarea sistemelor principale (studii)”: Bugetat 10,373 milioane leila 30 iunie 2018 nu există realizări valorice pentru acest obiectiv de investiții.
  •  „Depozit intermediar de combustibil ars (inclusiv SICA Unitatea 2)”: Bugetat 14,177 milioane leigradul valoric de realizare la 30 iunie 2018 este de 14,3%.
  • Modernizare și extindere Sistem de protecție fizică”: Bugetat 16,6 milioane leigradul valoric de realizare la 30 iunie 2018 este de 8,7%. „Contractarea cu întârziere a unor lucrări și necesitatea obținerii certificatului de securitate industrială (ORNIS) au condus la întârzieri în derularea activităților din graficul contractual”, a explicat compania.
  • Îmbunătățirea răspunsului CNE Cernavoadă, respectiv a funcțiilor de securitate nucleară în cazul evenimentelor din afara bazelor de proiectare, ca urmare a accidentului nuclear survenit la centrala nucleară Fukushima 1, Japonia”: Bugetat 26,241 milioane lei gradul valoric de realizare la 30 iunie 2018 este de 0,6%. „În cadrul obiectivului de schimbare a destinației construcțiilor existente pe amplasamentul Unității 5 CNE Cernavodă, sunt în derulare activitățile de avizare a detaliilor de execuție, aceste activități fiind întârziate față de graficul contractual (au fost avizate favorabil aproximativ 60% din pachetele predate de contractor, restul fiind analizate de CNE Cernavodă și returnate cu observațiile contractorului). Întârzierea acumulată a fost determinată de faptul că documentația de proiectare transmisă de contractor nu a răspuns în totalitate cerințelor CNE, fiind necesare reiterări în procesul de avizare, cu prelungirea în consecință a avizării, respectiv a implementării”.
  • Modernizare infrastructură de comunicație, amenajarea centrului de date în conformitate cu standardul TIA 942-1 și implementarea de măsuri de reducere a riscului de securitate a informației”: Bugetat 2,170 milioane lei – până la 30 iunie 2018 a fost inițiată achiziția pentru prima etapă – amenajare centru de date, cablare structurată și infrastructura de comunicație.

Nuclearelectrica asigură, prin cele două reactoare, 18% din producția națională de energie. Durata de viață a Unității 1 expiră în 2026 cel târziu. Ministerul Energiei deține 82,5% din acțiunile companiei, listate la bursă.

  • NewsEnergy a solicitat conducerii companiei un punct de vedere privind impactul distribuirii de dividende speciale asupra proiectelor de investiții. Vom actualiza articolul când îl vom obține. 

ARTICOLE SIMILARE:

ALDE vrea să își pună noi oameni în conducerea Electrica. Acționar minoritar: „Compania devine filială de partid”

Nuclearelectrica a plătit o jumătate de milion de dolari ca să vadă dacă poate prelungi durata de viață a Unității 1 de la Cernavodă cu încă 3 ani

ANALIZĂ. Statul se joacă „cu focul” la Cernavodă

Îngrijorător! Nuclearelectrica a făcut în 2017 cele mai mici investiții din ultimii cinci ani