Skip to main content

Obligarea producătorilor de electricitate de a vinde 65% din energia realizată pe piața reglementată, așa cum prevede OUG 114/2018, va lăsa Nuclearelectrica fără bani pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă, operațiune care costă 1,5 miliarde de euro, au avertizat reprezentanții companiei.  Durata de viață a Unității 1 expiră în 2023 și poate fi prelungită până în 2026, cel târziu, când va trebui obligatoriu să intre în procesul de retehnologizare, însă toate procesele pregătitoare, inclusiv comandarea echipamentelor, trebuie începute cu cel puțin opt ani înainte.

Reprezentanții companiei au menționat că livrarea a 65% din producție pe piața reglementată, cu o rată de profit limitată la 5% va duce la scăderea de peste şase ori a indicatorilor de profitabilitate ai SNN, se arată într-un punct de vedere transmis Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit  Agerpres.

  • Acest lucru afectează major capacitatea entităţii de a finanţa proiectele majore de investiţii aflate în derulare, respectiv retehnologizarea Unităţii 1, investiţie de 1,5 miliarde de euro, şi construirea unei instalații de detritiere apă grea (CTRF) – investiţie de 895.247.882 lei (190,5 milioane de euro), care a fost anunțată încă din 2007 și ar fi trebuit să fie gata încă de acum șase ani.

„În aceste condiţii, SN Nuclearelectrica este în pericol de a trebui să-şi asigure finanţarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 în proporţie de 100% din fonduri proprii. Modelul nostru iniţial prevedea pentru retehnologizare o finanţare cu structura 43% fonduri proprii şi 57% împrumuturi”, spun reprezentanţii SNN, conform sursei citate.

Potrivit OUG 114/2018, toţi consumatorii casnici de energie pot primi electricitate la tarife reglementate, deși piaţa de energie electrică a fost liberalizată în totalitate la 1 ianuarie 2018. ANRE a anunţat că pentru consumatorii casnici în regim reglementat, preţul nu va creşte până în anul 2022.

Compania, politizată la vârf și golită de resurse. Ghiță, mandat de 4 ani

Cosmin Ghiță - sursa: Nuclearelectrica

Cosmin Ghiță – sursa: Nuclearelectrica

Totodată, Nuclearelectrica a anunțat ieri numirea lui Cosmin Ghiță, director interimar al companiei încă din vara lui 2017, în funcția de director general cu un mandat de 4 ani, începând cu 11 februarie 2019. Alegerea acestuia a avut la bază o procedură de selecție în conformitate cu OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, susține compania.

Cosmin Ghiță (30 ani) a fost anterior numirii sale în fruntea SNN consilier de Relații Publice la Chevron România, în perioada când compania voia să caute gaze de șist în România. Specializările lui principale sunt Științele politice și limba rusă, realizate la un colegiu mai puțin cunoscut din SUA, Bates College.

  • În mandatul său de până acum, cel mai mare proiect de investiții al Nuclearelectrica – finalizarea reactoarelor 3 și 4, evaluată la peste 7 miliarde de euro – nu a avansat. În plus, în primele șase luni ale anului trecut, doar 30% din bugetul de investiții alocat pe tot anul fusese realizat, potrivit datelor publicate de companie.

Așa cum NewsEnergy a arătat într-un articol anterior, Nuclearelectrica are un necesar de investiții majore în valoare de 8,8 miliarde lei (aproape 2 miliarde de euro) în perioada 2018-2026, în condițiile în care numai prelungirea duratei de viață a Unității 1 costă până la 1,5 miliarde euro. La un necesar de fonduri proprii de 45%, Nuclearelectrica trebuie să pună deoparte circa 4 miliarde de lei, dar statul îi golește treptat conturile.

În numai doi ani, acționarul principal a decis să scoată din conturile companiei aproape 720 milioane lei sub formă de dividende, potrivit calculelor noastre. Ministerul Energiei deține 82,5% din acțiunile companiei, listate la bursă.

ARTICOLE SIMILARE:

Nuclearelectrica are nevoie de 8,8 miliarde lei pentru investiții, iar statul o „golește” de cash

Nuclearelectrica a plătit o jumătate de milion de dolari ca să vadă dacă poate prelungi durata de viață a Unității 1 de la Cernavodă cu încă 3 ani

ANALIZĂ. Statul se joacă „cu focul” la Cernavodă

Îngrijorător! Nuclearelectrica a făcut în 2017 cele mai mici investiții din ultimii cinci ani

Avem noroc de vânt și soare. Cărbunele nu mai acoperă nici 20% din producția de energie

Explicație pentru recordurile de pe bursa de energie: ce se produce în România are un preț foarte mare