Skip to main content

OPCOM, operatorul bursei locale de electricitate, a publicat prețul mediu ponderat înregistrat pe piața pentru ziua următoare (PZU) în anul 2018 și la care consumatorii care își instalează unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, în speță panouri fotovoltaice, pot vinde surplusul de electricitate în rețea.

  • Astfel, prețul mediu ponderat a fost în valoare de 223,24 lei/MWh. Așadar, un consumator casnic care are acasă instalație de producție a energiei din surse regenerabile va primi de la furnizorul cu care are contract un preț de 22,324 bani pentru fiecare KWh livrat în rețea.

Potrivit prevederilor Ordinului ANRE nr. 226/2018, OPCOM avea obligația de a anunța acest preț cel târziu la data de 11 ianuarie 2019, însă abia ieri OPCOM a reușit să îl comunice.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis, la finele anului trecut, Ordinul 226 pentru aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 27 kW aparținând prosumatorilor, act normativ care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 28 decembrie 2018, intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

  • Conform actului normativ menționat, consultat de NewsEnergy, furnizorii de electricitate au obligația să achiziționeze energia produsă de prosumatori la un preț mediu egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în anul anterior pe piața pentru ziua următoare (PZU) publicat de OPCOM pe site-ul propriu în prima zi lucrătoare din luna ianuarie a fiecărui an calendaristic.

În 2017, prețul mediu ponderat al energiei electrice stabilit pe PZU a fost de 227,69 lei/MWh (49,92 EUR/MWh), în timp ce preţul anual mediu aritmetic de tranzacţionare s-a ridicat la 219,95 lei/MWh (48,19 EUR/MWh).