Skip to main content

Camera Deputaților a dat astăzi votul final asupra legii prin care acțiunile statului la cele mai valoroase companii, precum Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica, vor trece în mâinile private ale Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), de unde vor putea fi administrate și vândute fără cel mai mic control al autorităților.

„Pachetele de acțiuni aduse aport la capitalul FSDI se transferă din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FSDI, acesta putând dispune liber de respectivele acțiuni, în calitate de bunuri proprii”, se arată în Legea adoptată astăzi.

  • În total, este vorba despre acțiunile statului la un număr de 33 de companii care vor fi transferate la FSDI, dintre care, în sectorul energetic, se află: Engie România, Electrica, Delgaz Grid, E.On Energie România, OMV Petrom, Oil Terminal, Cupru Min, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Conpet, Complexul Energetic Oltenia, Uzina Termoelectrica Midia.

Potrivit legii, FSDI va putea decide vânzarea de acțiuni la aceste companii, iar „deciziile privind managementul activelor și pasivelor FSDI se iau de către organele de conducere ale FSDI, pe baze comerciale, în condițiile legii și ale actului constitutiv, fără implicarea sau acordul autorității publice care exercită, în numele statului român, drepturile și obligațiile aferente calității de acționar al FSDI (Ministerul Finanțelor – n.r.) sau al oricărei alte autorități sau instituții publice”.  

  • Primii membri ai Consiliului de Supraveghere se numesc temporar de către acţionar prin Ministerul Finanţelor Publice, iar Consiliul de Supraveghere numeşte Directoratul, până la numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului, pe o perioadă ce nu poate depăşi 18 luni. Mandatul primilor membri ai Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului are ca obiectiv organizarea activităţii FSDI.

Totodată, FSDI va fi exceptată de la aplicarea prevederilor legale în vigoare privind repartizarea profitului, iar înstrăinarea de către FSDI a unor acțiuni sau active aflate în proprietatea sa nu va fi supusă prevederilor OUG nr 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale și nici a Legii 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.

Ponta acuză interesele ruso-israeliene

Opoziția a reacționat la ceea ce s-a întâmplat azi în Parlament. Fostul premier Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook, înainte de votul final asupra legii în plenul Camerei, că „prin înființarea Fondului Suveran (o idee impusă lui Liviu Dragnea de către un grup de afaceri din Israel- Rusia), tot ceea ce mai deține Statul Român în companiile publice va trece în mod netransparent în mâini private din afara țării! Tot ceea ce au construit părinții noștri în anii 60-70-80 (și noi am modernizat și am făcut profitabil în perioada 2012-2015) va trece în administrarea și apoi proprietatea unor străini care au interese divergente de ale României – în schimbul unor bani negri dați în Israel lui Dragnea și oamenilor lui și al unei protecții politice pentru aceștia!”

Potrivit acestuia, acțiunile în valoare de peste 10 miliarde de euro ale statului „sunt scoase de la Guvernul României și trecute într-un Fond administrat total netransparent și necontrolat timp de 6 ani de către oamenii puși de Dragnea (prima propunere de Președinte al Fondului a fost Darius Vâlcov)/ acest Fond NU mai trebuie să respecte legile în vigoare privind administrarea societăților cu capital de stat, nu mai este supus controlului Guvernului sau Curții de Conturi, poate vinde acțiuni și active fără să respecte Legea Privatizării și nu va face listări la bursă care presupun transparență/ practic toate companiile Statului Român vor fi administrate privat de niște oameni ai lui Dragnea – până când vor fi vândute bucată cu bucată către „baieții deștepți” din Israel și Rusia cu care a vorbit Dragnea!”

Vizitele lui Dragnea în Israel

De altfel, liderul PSD Liviu Dragnea anunța pe pagina sa de Facebook, în luna iulie a anului trecut, că a avut o întrevedere cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu, prilej cu care a discutat despre oportunitatea atragerii capitalului israelian în FSDI. „Astăzi am avut plăcerea de a discuta cu Benjamin Netanyahu (foto dreapta, sursa: Facebook L. Dragnea), prim-ministrul Statului Israel şi ministru al Afacerilor Externe, despre oportunităţile de a consolida cooperarea noastră prin atragerea #capitalului israelian în Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, dar şi în alte sectoare ale #economiei româneşti.”

Liviu Dragnea a mai efectuat o vizită oficială în Israel și pe 25-26 aprilie anul acesta.

Claudiu Năsui: „O pușculiță enormă”

„Prin FSDI, se construiește o pușculiță enormă din care PSD va putea cheltui discreționar pe absolut orice își dorește fără nicio licitație”, a scris, la rândul lui, pe Facebook, deputatul USR Claudiu Năsui.

Ce se întâmplă? Se constituie un fond pentru a face, zic ei, investiții. Din start trebuie spus că nu este nevoie de un fond special pentru a face investiții. Nimeni nu i-a împiedicat să facă investiții până acum, ba dimpotrivă. Motivul oficial pentru care zic că au nevoie de acest fond este, el însuși, problematic. Vor să eludeze regulile contabile ale Uniunii Europene. Concret, vor să facă cheltuieli care să nu se vadă în deficitul bugetar și datorie care să nu se înregistreze în datoria publică. Vor să lucreze pe ascuns. Și, de fapt, asta este FSDI, un mare paravan făcut pentru a ascunde jaful din banii noștri”, a explicat acesta.

Potrivit lui Claudiu Năsui, prin acest fond statul român va pierde:

– 9 miliarde de lei, bani inițiali,

– 33 de companii (parțial sau integral de stat),

– peste 2 miliarde de lei pe an din dividende.

„Majoritatea acelor companii sunt exact companiile de stat care mai sunt profitabile. Dar asta nu datorită geniului antreprenorial al statului, ci datorită privilegiilor și monopolurilor de care beneficiază tot de la statul român”, a mai scris acesta.

„Ce va primi statul la schimb? Un fond care se va îndatora pe baza acțiunilor la acele companii și va face cheltui fără să respecte legislația de achiziții publice, adică fără nicio licitație. Cel mai trist lucru știți care e? Că vom pierde companiile acelea pe absolut nimic. Măcar de le-ar fi privatizat, tot s-ar mai fi ales statul cu ceva. Acum riscăm să nu ne alegem cu nimic. Când va veni criza și acest fond nu va mai putea să-și plătească datoriile, ce credeți că se va întâmpla? Își va pierde activele, adică va pierde acțiunile companiilor pe care le deține. Pentru că statul nu va avea dreptul să intervină în ce face fondul. Altfel s-a dus tratamentul contabil. Vom rămâne cu banii luați și cu companiile pierdute. La următoarele alegeri, să nu mai îndrăznim să credem în PSD”.

Lista completă a tuturor companiilor de stat care vor trece la FSDI:

  1. Engie Romania
  2. Societatea de distribuție și furnizare a energiei electrice – Electrica
  3. Delgaz Grid
  4. E.On Energie Romania
  5. Chimcomplex
  6. OMV Petrom
  7. Telekom Romania Communications
  8. Antibiotice
  9. Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune (CNCIR)
  10. Compania Națională Loteria Romana
  11. IAR
  12. Oil Terminal
  13. Cupru Min
  14. Compania Națională Unifarm
  15. Societatea Națională A Apelor Minerale
  16. Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime
  17. Societatea Națională De Gaze Naturale Romgaz
  18. Societatea De Producere A Energiei Electrice In Hidrocentrale Hidroelectrica
  19. Compania Națională Aeroporturi București
  20. Societatea Națională Nuclear Electrica
  21. Compania Națională Imprimeria Națională
  22. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime
  23. Conpet
  24. Complexul Energetic Oltenia
  25. Compania Națională de Cai Ferate CFR
  26. Societatea Națională de Radiocomunicații
  27. Compania Națională Posta Romana
  28. Societatea Națională Aeroportul International Timișoara – Traian Vuia
  29. Uzina Termoelectrica Midia
  30. Telecomunicații CFR
  31. Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (TBRCM)
  32. Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile
  33. Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale