Skip to main content

Parlamentul a aprobat astăzi majorarea semnificativă a procentelor de gaze naturale care trebuie tranzacționate pe bursă. Astfel, toți producătorii de gaze naturale vor fi obligați ca, pentru cantitățile contractate începând cu 1 ianuarie 2019, cel puțin 50% din cantitatea de gaze naturale pe care o vor livra în anul respectiv să fie vândută pe bursă, potrivit modificărilor aduse Legii 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale, aprobate astăzi de Camera Deputaților, for decizional. Pe de altă parte, prevederile votate astăzi îi dezavantajează mai ales pe cei care sunt încă doar în faza de explorare, ale căror proiecte ar putea fi astfel afectate.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, toți producătorii de gaze naturale, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale, într-un an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate angro, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător”, se arată în proiectul aprobat astăzi.

„Portița” lăsată unor producători

Obligația de a tranzacționa pe bursă un anumit procent a fost subiect intens de dezbatere între legiuitori și producători. Cei mai interesați de ea au fost investitorii din Marea Neagră, care anul acesta se pregătesc să ia decizia finală dacă vor continua sau nu dezvoltarea zăcămintelor offshore de hidrocarburi. Este vorba despre companiile ExxonMobil, OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas.

  • Inițial, Comisia de Industrii voia să le impună tuturor producătorilor un procent minim de 70%, care să fie tranzacționat exclusiv pe OPCOM, ceea ce a atras critici inclusiv din partea Comisiei Europene. Acum cota a fost redusă la 50% și nu mai este prevăzută nicio bursă obligatorie, companiile având astfel posibilitatea de a alege între OPCOM și BRM.

Totuși, așa cum este formulată legea, investitorii care au trecut de faza de explorare și se pregătesc deja de punerea în producție a zăcămintelor au o „portiță” de a evita procentul de 50%: ei pot vinde printr-un contract pe termen lung încă din acest an producția preconizată de gaze și vor trebui să se conformeze hotărârii de guvern aflate acum în vigoare, care prevede o cotă obligatorie de 30%. 

Astfel, companiile Exxon și OMV Petrom, care au concesionat perimetrul Neptun Deep pot vinde toate volumele preconizate încă din acest an,  deși producția este estimată să înceapă în 2022, nefiind obligate să vândă jumătate pe bursă, ci doar 30%. De altfel, reprezentanții OMV Petrom au declarat recent că sunt în căutare de clienți, având nevoie de contracte bilaterale încă din acest an pentru a putea finanța producția. Celorlalți investitori, care nu știu încă pe ce producție se bazează, fiind încă în etapa de exploare, și deci nu pot vinde de anul acesta, li se va aplica procentul de 50%.

40% pe bursă la cumpărare

De asemenea, potrivit modificărilor la Legea 123/2012 aprobate astăzi, toți participanții la piața de gaze naturale, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale pe piața angro, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător.

  • Pentru cumpărare, procentul de achiziție obligatoriu de realizat pe bursă este de 40% din cantitatea de gaze naturale contractată în anul calendaristic respectiv, începând cu 1 ianuarie 2019.

Aceste cote procentuale pot fi majorate anual, în urma unei analize, „prin decizie ANRE care are obligația să monitorizeze evoluția pieței angro de gaze naturale din România, până cel târziu în data de 31 martie a fiecărui an calendaristic anterior anului calendaristic pentru care se instituie obligaţia de tranzacţionare pe piațele centralizate angro a cantităţilor minime de gaze naturale”, se mai arată în textul proiectului de act normativ.

Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță și audit Deloitte, existența obligațiilor de tranzacționare a gazelor naturale pe piețe centralizate sau alte forme de licitații deschise reprezintă o excepție în Europa. În prezent, doar trei state au această regulă: România, Grecia și Polonia. Dacă celelalte două state vor astfel să se protejeze de poziția dominantă a principalului importator, întrucât au un grad ridicat de dependență de importuri, România e un caz atipic.

Sursa foto: OMV Petrom

RECOMANDĂRI:

ANALIZĂ. Securitate energetică sau dependență de Rusia? Trei erori grave ale statului român

Interes uriaș pentru exportul gazelor din România în Ucraina, din 2019

Parlamentul pune în pericol producția de gaze din Marea Neagră și securitatea energetică a României

Recomandat de Gazprom. Cine va coordona producția de gaze din Marea Neagră a OMV Petrom

Un gigant prezent și în România a câștigat primul contract de la ExxonMobil pentru Neptun Deep

Analiză Deloitte: România, un caz atipic în Europa privind obligația de tranzacționare centralizată a gazelor naturale