Skip to main content

După șapte zile de proteste la Complexul Energetic Oltenia (CEO), care au dus la oprirea lucrului în carierele de cărbune, premierul Viorica Dăncilă a declarat astăzi că pe cei din Guvern îi „preocupă” situația de la companie. Ea a adăugat că a solicitat structurilor de siguranță națională informații legate de achiziții de energie la prețuri foarte mari. Mai mult, premierul spune că „nimeni, absolut nimeni nu se poate juca cu independența energetică a țării”, după ce de doi ani Guvernul ia banii de investiții ai companiilor din domeniu și le-a aplicat o nouă lovitură prin OUG 114/2018.

„Am solicitat în această dimineață tuturor structurilor de siguranță națională informații legate de această situație extrem de gravă și verificarea celor apărute în spațiul public, privind achiziții de energie din alte țări la prețuri foarte mari, astfel încât să ne lămurim foarte clar dacă există vreo legătură între acest blocaj și dorința unora de a face speculații pe spatele românilor. Nimeni, absolut nimeni nu se poate juca cu independența energetică a țării”, a declarat premierul, la începutul ședinței de guvern.

Ea a adăugat că a analizat ce măsuri pot fi luate, astfel încât CEO să își reia activitatea la capacitate normală.

„Ne preocupă situația de la CEO și funcționarea SEN și am ținut cont de toate semnalele apărute în spațiul public în ultimele zile. Am dispus să îmi fie prezentată de urgență situația stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză detaliată a situației minerilor, a veniturilor lor și a condițiilor de lucru, precum și soluții de modernizare a CEO”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Ea a mai precizat că a dispus Corpului de Control să înceapă în această dimineață o acțiune de verificare la această societate. În plus, i-a solicitat ministrului Energiei să meargă în această dimineață la Târgu Jiu, „să discute cu oamenii și să vină urgent cu soluții”.

Totodată, a cerut consilierului de stat din aparatul de lucru cu responsabilități în domeniul energetic să convoace de urgență grupul de lucru interministerial pentru siguranță energetică.

„Cu toate aceste date pe masă vom putea lua deciziile care se impun, astfel încât să nu fie afectată siguranța și funcționarea sistemului energetic național”, a conchis premierul Viorica Dăncilă.

Capacități de producție pe butuci, OUG 114 – devastatoare

Prețul electricității pe piața spot a atins în ultimele zile cote extrem de mari, ajungând ieri la valoarea medie record de peste 507 lei/MWh. Unele explicații sunt că a crescut pe fondul consumului ridicat, normal pentru această perioadă cu temperaturi scăzute, dar și din cauza faptului că România nu își poate asigura din surse proprii consumul din producția internă, din cauza nivelului scăzut al rezervelor de apă din lacuri, a stocurilor insuficiente de cărbune și a capacităților retrase din exploatare, din cauza lipsei investițiilor. Astfel, România a fost importator net de energie în ultimele zile.

Neobișnuit însă, tranzacțiile pe PZU pentru mâine s-au închis astăzi la un preț mediu de 375,56 lei/MWh, conform datelor OPCOM.

Totodată, apariția peste noapte a OUG 114/2018, care resetează piața de energie din temelii, a crescut nervozitatea companiilor din domeniu, dat fiind că impune o taxă de 2% pe cifra de afaceri a acestora. Ea se aplică inclusiv unor companii cu pierderi, cum sunt Complexul Energetic Hunedoara sau CE Oltenia. Protestul minerilor de la CEO a încins și mai mult spiritele. Aceștia au întrerupt extracția cărbunelui, în contextul în care stocurile de cărbune constituite anul acesta sunt la aproape jumătate față de cele de anul trecut, potrivit publicației Focus Energetic.

  • Aflat la Târgu Jiu, ministrul Energiei urmează să iasă în scurt timp cu declarații. Vă vom ține la curent cu acestea.

ARTICOLE SIMILARE:

Avem noroc de vânt și soare. Cărbunele nu mai acoperă nici 20% din producția de energie

EXCLUSIV. Ion Pisc, director Rovinari: Fără cărbune, azi oprim al doilea grup, iar mâine pe al treilea. Situație dramatică și la celelalte sucursale

Sorin Boza: Situația este grea, iar pericolul opririi unor grupuri este mare

Minerii de la CE Oltenia nu renunță la protest, deși a fost declarat ilegal. Angajații de la cariera Jilț Nord au reluat greva

Complexul Energetic Oltenia, împins de Guvernul Dăncilă pe urmele celui din Hunedoara