Skip to main content

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și președintele Gazprom, Alexey Miller au avut ieri o întâlnire de lucru la Moscova, pentru a analiza cooperarea prezentă și viitoare în sectorul gazelor naturale, a anunțat grupul rus.

Printre lucrurile analizate se află „alimentarea cu gaze rusești a consumatorilor din Republica Moldova și tranzitul acestora prin Moldova. De asemenea, a fost acordată atenție activității Moldovagaz”, a transmis Gazprom, într-un comunicat de presă.

Conducte Moldova - sursa: Gazprom

Conducte Moldova – sursa: Gazprom

Republica Moldova depinde total de gazele importate din Rusia. În 2018, cantitatea cumpărată de la Gazprom a totalizat 2,9 miliarde metri cubi, în creștere cu 8,4% față de 2017, conform datelor publicate de grupul rus.

Contractele dintre Gazprom și Moldovagaz pentru furnizarea și tranzitul gazelor sunt valabile până la finele lui 2019.

Moldovagaz este o companie deținută de guvernul Republicii Moldova, Gazprom și Ministerul Industriei din Transnistria.

Compania românească Transgaz și-a înființat, în 2017, o filială peste Prut, denumită Eurotransgaz, care anul trecut a preluat compania Vestmoldtransgaz, înființată pentru a construi și opera gazoductul Ungheni-Chișinău. Cu o lungime de 120 km, aceasta va completa conducta Iași-Ungheni, pusă în funcțiune în 2014, și astfel va conecta infrastructura de transport al gazelor din Republica Moldova la cea europeană. Transgaz vrea ca lucrările la noua conductă din Moldova să fie gata până la finele acestui an, când expiră contractul R. Moldova cu Gazprom.  

În noiembrie 2018, Transgaz a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene pentru proiectul de dezvoltare a sistemului național de transport gaze naturale în zona de nord-est a României. Investiția va permite îmbunătățirea alimentării cu gaze naturale a acestei regiuni, precum și creșterea capacității de export al gazelor spre Republica Moldova. Valoarea proiectului este de 152 de milioane de euro, dintre care 46 de milioane de euro provin din fonduri europene, prin Programului Operațional Infrastructură Mare.

(Sursa foto și grafic: Gazprom)