Skip to main content

O echipă a Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca derulează un proiect cu finanţare europeană care are ca scop captarea şi valorificarea dioxidului de carbon, prin transformarea lui în gaz metan sau metanol, transmite Agerpres.

Ideea echipei clujene de cercetători este aceea de a găsi o soluţie pentru ca dioxidului de carbon să i se dea o întrebuinţare, să aibă o valoare economică, pentru ca astfel să poată fi convinşi şi agenţii economici, mai ales cei din zone mai puţin dezvoltate, să se implice în acest proces de reducere a încălzirii globale.

Echilibrul planetei este suficient de fragil încât noi să îl putem influenţa prin poluarea provocată de civilizaţia modernă. Soluţia este să dăm o valoare economică dioxidului de carbon, iar dacă un agent economic va putea vinde CO2, va fi interesat să îl capteze, iar cumpărătorul să îl transforme în ceva vandabil. Ceea ce facem noi prin acest proiect este să dezvoltăm nişte materiale care să capteze reversibil şi să elibereze CO2, astfel încât să poată fi transformat în ceva vandabil şi util, cum ar fi metan sau metanol. Prin aceasta contribuim la combaterea efectului de seră şi la reducerea încălzirii globale”, a declarat cercetătorul Diana Lazăr, potrivit sursei citate.

Potrivit cercetătorului clujean, în cadrul proiectului derulat la INCDTIM se încearcă identificarea, la nivel de laborator, a unor materiale cu un potenţial catalitic ridicat pentru reacţia chimică de transformare a CO2 în metan sau metanol. Potrivit cercetătorilor, metanul este gazul folosit în gospodării sau în industrie, el putând fi stocat în butelii, iar metanolul este unul dintre cei mai utilizaţi reactivi chimici.

Proiectul are o valoare totală de 15,5 milioane de lei, din care 11,3 milioane lei reprezintă contribuţia UE, şi urmează să se încheie în august 2021, fiind cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate.

Sursa foto: Pixabay