Skip to main content

Compania OMV Petrom, care anul trecut a realizat un profit de peste 4 miliarde de lei, a anunțat că din cauza instabilității legislative va reduce investițiile în 2019, ce vor fi cu circa 500 milioane de lei mai mici față de anul precedent. În plus, începerea producției de gaze în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră a devenit incertă: „mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde”.

„Instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiții de creștere, în timp ce căutăm claritate în legătură cu climatul investițional din România”, a arătat OMV Petrom, în raportul privind rezultatele financiare din 2018.

Astfel, compania a planificat investiții de circa 3,7 miliarde lei pentru 2019, în principal în Upstream. Comparativ, investițiile realizate anul trecut au fost de 4,29 miliarde de lei, deci cu 14% mai mari. Investițiile de explorare sunt estimate la circa 380 milioane lei.

Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat. (…) Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore”, se arată în raport.

Perspective pentru întregul an 2019

Iată principalele aspecte, selectate din raportul OMV Petrom:

1.Mediul fiscal și de reglementare – Legea privind activitățile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018; La sfârșitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de prețuri reglementate la gaze naturale și energie electrică pe o perioadă de trei ani, precum și majorarea contribuției financiare aplicate cifrei de afaceri din activitățile de gaze naturale și energie electrică. Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operațiunilor noastre, deoarece legislația secundară încă nu a fost emisă.

2. Optimizarea portofoliului – Concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili; finalizarea transferului a nouă zăcăminte, așa cum a fost agreat cu Mazarine Energy România în septembrie 2018; procesul de vânzare a altor zăcăminte continuă.

3. Mediul de piață – Pentru anul 2019, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 65 USD/bbl;  marjele de rafinare sunt estimate a se situa la un nivel similar cu cel din 2018; cererea de produse petroliere, gaze naturale și electricitate se estimează că va fi relativ similară comparativ cu 2018.

4. Parteneriatul cu Auchan – Ca urmare a rezultatelor încurajatoare ale fazei pilot constând în 15 magazine de proximitate MyAuchan deschise în stațiile marca Petrom, avem în vedere extinderea parteneriatului.

5. Gestionarea riscurilor – Conform ultimului exercițiu de evaluare a riscurilor desfășurat de către Grupul OMV Petrom în septembrie 2018, principalele incertitudini care pot influența rezultatele Societății rămân cele legate de riscul de preț al mărfurilor tranzacționabile, riscurile operaționale, precum și riscul politic și de reglementare.

„În privința riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autoritățile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimele luni am observat o serie de inițiative fiscale și de reglementare discutate și/sau implementate. Acest lucru sporește volatilitatea legislativă și influențează întreg mediul de afaceri”, se mai precizează în raportul OMV Petrom.

  • În perimetrul Neptun Deep, compania OMV Petrom este partener cu grupul american ExxonMobil. Ei au anunțat, în martie 2012, că au descoperit în perimetrul XIX Neptun (Deep) resurse recuperabile estimate între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

(Foto main: platformă din Marea Neagră; sursa: OMV Petrom)

ARTICOLE SIMILARE:

OMV Petrom a realizat, în 2018, cel mai mare profit din ultimii cinci ani. Cifrele-cheie din raportul financiar

Reacția Ungariei la decizia OMV de a amâna producția de gaze din Marea Neagră

Mark Beacom, CEO-ul BSOG: Povara de impozitare este excesiv de mare. Data de începere a producției în Marea Neagră a devenit incertă

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

Efectele dezastruoase ale OUG 114 în sectorul gazelor: disponibilizări, investiții anulate, închideri de zăcăminte

Parlamentul pune în pericol producția de gaze din Marea Neagră și securitatea energetică a României