Skip to main content

Parlamentul Republicii Moldova vrea să urgenteze lucrările de construcție la gazoductul Ungheni-Chișinău, printr-o procedură specială de expropriere, în contextul în care după 2019 există riscul de sistare a alimentării cu gaze din Rusia, singurul furnizor actual al acestui stat.

Astfel, Parlamentul urmează să examineze astăzi în lectura a doua proiectul de lege care prevede că terenurile pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi expropriate într-o procedură specială care va permite urgentarea lucrărilor de construcție, transmite Radio Chișinău.

„Construcția conductei Ungheni–Chișinău se va face concomitent cu exproprierea, fără a afecta desfășurarea lucrărilor, potrivit documentului. Totodată, este detaliată procedura de plată a despăgubirilor pentru proprietarii terenurilor pe unde va trece gazoductul. Autoritățile susțin că nu va fi afectat dreptul la despăgubire a proprietarilor. Construcția gazoductului se va desfășura în raioanele Ungheni, Călărași, Nisporeni, Strășeni și în municipiul Chișinău”, se arată pe site-ul sursei menționate.

Evenimentul are loc a doua zi după ce a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare a Întreprinderii de Stat „Vestmoldtransgaz”, care gestionează gazoductul Iași-Ungheni. Aceasta a fost cumpărată de compania românească „Eurotransgaz”, reprezentanța în Republica Moldova a Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale.

Cu ocazia semnării contractului la Chişinău, Eurotransgaz şi-a reconfirmat intenţia de a investi până la 93 de milioane de euro în următorii doi ani în construcţia acestui gazoduct de pe teritoriul Republicii Moldova.

Conducta Ungheni-Chişinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România spre Republica Moldova. Gazoductul va fi o continuare a conductei Iași-Ungheni, inaugurată în 2014. Transgaz a promis că noua conductă va fi gata până la finele acestui an.