Skip to main content

Transelectrica, o companie strategică a statului român, responsabilă de buna funcționare a sistemului energetic național, are în componența Consiliului de Supraveghere (CS) un fost prim-procuror, un fost funcționar cu statut special la Ministerul Apărării Naționale în timpul comunismului, precum și un inspector de daune. Pentru culoare politică, îl regăsim și pe vicepreședintele organizației județene PSD Dolj, fost PR-ist în tinerețe la Arimex SRL și, de vreo doi ani, director general adjunct la Anagrama SRL.

Pare o glumă, dar nu este. Acționarii Transelectrica, companie la care Ministerul Economiei condusă de Dănuț Andrușcă (foto) deține majoritatea, au decis în urmă cu două zile să îi numească pe aceștia în funcția de membri provizorii în CS, începând cu data de 31 mai, cu o durată de patru luni. Pentru unii dintre ei, mandatele au fost prelungite.

Astfel, în funcția de președinte al CS a fost ales Gheorghe Olteanu, cu studii și experiență consistentă în domeniu, fiind urmat de Liviu Ilași, care a lucrat anterior la Conpet cu bune rezultate, și, pentru o perioadă la Electrica.

În afară de cei doi, singurii care au lucrat la companii de talie mare în sectorul energetic, îi regăsim pe:

  • Alin Sorin Mitrică – vicepreședinte al organizației județene PSD Dolj, membru al Consiliului Național al PSD, cu un CV extrem de amestecat, având diplome obținute de la Facultatea de Litere, Facultatea de Științe Politice, Facultatea de Economie și doctorat în Istorie, plus numeroase alte atestate. Totuși, activitatea lui a fost una preponderent politică, activând în cadrul Consiliului Județean Dolj. Singura companie la care a lucrat este SC Anagrama SRL, din sectorul IT&C. Pe 9 octombrie 2017 a fost numit director de cabinet la Ministerul Economiei, funcție pe care a părăsit-o pe 30 ianuarie 2018.

Fănel Mihalcea – a fost procuror criminalist, apoi prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. El s-a pensionat anul trecut, după mai bine de 40 de ani de activitate în domeniu. Ce legătură are cu Transelectrica, unde este membru în comitetul de securitate energetică al Consiliului de Supraveghere? Nu se știe. Publicația debrăila.ro scrie însă că „fostul procuror este tatăl Silviei Claudia Mihalcea, secretarul-general al Camerei Deputaților, de profesie avocat. În trecut, brăileanca de 37 de ani a fost secretar general adjunct al Camerei Deputaților, director al Oficiului Național al Registrului Comerțului, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, expert și consilier parlamentar, dar a deținut și funcții importante în conducerea Tineretului Social-Democrat”.

  • Totodată, potrivit relatărilor Hotnews, Mihalcea a lucrat timp de 10 ani la cabinetul lui Viorel Hrebenciuc, apărând în stenograme ale DNA ca „fata lui Hrebenciuc”. „În octombrie 2014, când procurorii DNA începeau urmărirea penală împotriva lui Viorel Hrebenciuc și a lui Dan Șova, apăreau în presă stenograme ale unor discuții purtate de liderul PSD cu generalul Dumitru Iliescu, fost director al SPP. Într-una din convorbiri, Hrebenciuc vorbea despre <<fata lui>> de la Registrul Comerțului, fata care a fost 10 ani la cabinetul său”, a scris Hotnews.

Constantin Dumitru – în prezent consilier de secretar de stat la Ministerul Economiei, este licențiat în Drept, dar și în inginerie electrotehnică la Academia Forțelor Aeriene, apoi la Academia de Înalte Studii Militare. De asemenea, are un curs postuniversitar privind criminalitatea în domeniul juvenil. Între 1983 și 1996, a fost funcționar cu statut special la Ministerul Apărării Naționale, apoi până în 2009 la Ministerul Afacerilor Interne.

Ion Ciuculete – este absolvent al Facultății de Transporturi de la UPB, în 1987, nu știe nicio limbă străină și a fost inspector de daune.

Adrian Mitroi – este cel de-al șaptelea membru al CS în Transelectrica. El are o experiență bogată în domeniul financiar, fiind, printre altele, vicepreședinte la Asociaţia Română a Analiştilor Financiar Bancari.

Care este rolul unui CS

Transelectrica este o companie administrată în sistem dualist, care presupune organizarea conducerii societăţii prin înfiinţarea a două organe de conducere, respectiv Directoratul şi Consiliul de Supraveghere. Consiliul de Supraveghere are, în principal, următoarele atribuţii principale: exercită controlul permanent asupra conducerii societăţii de către directorat; numeşte şi revocă membrii directoratului; verifică conformitatea cu legea, cu actul constitutiv şi cu hotărârile adunării generale ale operaţiunilor de conducere a societăţii.

Compania a intrat pe pierderi

Pentru prima dată în ultimii ani, Transelectrica a încheiat anul trecut pe minus, raportând o pierdere contabilă de 48 milioane lei, în urma unei impuneri suplimentare de către ANAF a unei obligații de 99 milioane lei. „Deşi în ultimii ani aspectele prezentate mai sus erau cunoscute la nivelul managementului companiei, fiind inclusiv formalizate în cadrul ultimului control ANAF, nu a fost efectuată nicio analiză economico-financiară, în conformitate cu standardele specifice, în vederea constituirii unui provizion încă din anii trecuţi. Comportamentul neprudenţial manifestat în trecut în ceea ce priveşte gestionarea acestei situaţii a avut ca atare impact negativ doar în rezultatele financiare ale anului 2017, determinând o pierdere contabilă totală de 47,9 milioane de lei, care are la bază, în principal, controlul aferent perioadelor anterioare şi încheiat în 2017”, a precizat Transelectrica.

Cum e la cehii de la CEPS

În timp ce la noi conducerea companiilor de stat este politizată la sânge, am vrut să vedem cine conduce o companie similară din altă țară și am ales Cehia, mai exact compania CEPS, operatorul sistemului de transport al electricității. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul companiei, din Consiliul de Supraveghere fac parte 9 membri cu următoarea experiență:

  • Lenka Kovačovská – președinte de CS, absolventă a Universității de Economie din Praga, a lucrat la CECS în perioada 2007-2013, fiind responsabilă de strategia de dezvoltare. Din 2013, lucrează la Ministerul Industriilor, unde a fost responsabilă de strategia energetică a statului și planificarea strategică a sectorului.
  • Václav Novák – avocat, absolvent al Universității de Drept
  • Pavla Sluková – absolventă a Facultății de Economie și Finanțe, a fost ministru adjunct la Finanțe, apoi a lucrat la Ministerul Industriilor. A fost membru în CS în mai multe companii.
  • Jan Drahota – specialist în investment banking
  • Martin Kaňok – absolvent al Universității Tehnice din Praga, Facultatea de Inginerie Electrică
  • František Kostka – absolvent al Facultății de Medicină
  • Vladimír Sklenář – a absolvit Universitatea Tehnică din Praga, Facultatea de Inginerie Mecanică
  • Petr Vaněk – a absolvit Universitatea de Economie din Praga
  • Pavel Čech – numit din partea salariaților, este absolvent în Business Management și Corporate Finance la Universitatea de Finanțe

În timp ce la noi rețeaua de transport al electricității pică tot mai des, din cauza lipsei investițiilor, CEPS anunța încă din 2013 că a încheiat un parteneriat cu un furnizor de soluții inteligente de ultimă generație pentru implementarea unui sistem de dispecerizare cu capacități analitice vizuale geospațiale și intuitive, care îi permite operatorului de rețea să ia decizii mai rapide și mai eficiente în controlul sistemului de transport al electricității.

Sure foto: Ministerul Economiei, Transelectrica (Facebook)

RECOMANDĂRI:

ALDE vrea să își pună noi oameni în conducerea Electrica. Acționar minoritar: „Compania devine filială de partid”

Transelectrica: Linia electrică de 400 kV Oradea-Bekescsaba, deblocată după 10 ani

Indemnizații duble pentru șefii Hidroelectrica. Cât câștigă un membru din Directorat și din Consiliul de Supraveghere

„Surprizele” din bugetul pe 2018 al Hidroelectrica: profit mai mic cu 41%, mai multe bonusuri

ANALIZĂ. Statul se joacă „cu focul” la Cernavodă

Expertul în deșeuri de la Oil Terminal a primit încă două funcții-cheie în domeniul gazelor naturale

Administratorii Oil Terminal și-au triplat indemnizațiile, profitul companiei s-a prăbușit dramatic