Skip to main content

Veche de peste 40 de ani, Școala Gimnazială Liliești din localitatea prahoveană Băicoi a devenit una dintre cele mai moderne din România și una dintre școlile cu cel mai mic consum de energie. Mai mult decât atât, a devenit o școală „verde”, ce își produce o bună parte din necesarul de energie printr-un sistem propriu de 30 de panouri fotovoltaice și un sistem foarte modern și eficient de cinci pompe de căldură. Toate acestea după ce unitatea a fost renovată la standard nZEB (nearly zero energy building) printr-o investiție de 1,6 milioane de euro realizată prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG) și finanțat de OMV Petrom.

Avem din nou bucuria să vedem o bijuterie, pentru că nu trebuie să ne ferim de epitete atunci când acestea sunt justificate. Clădirea nu doar că arată bine, dar este mult mai performantă. Important este că am ajuns în acest punct în care putem vorbi toți de o reușită”, a declarat, la evenimentul de inaugurare a școlii, care a avut loc recent, Radu Dudău, Președinte Energy Policy Group și coordonator al programului România Eficientă.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat că prin programul România Eficientă două școli au fost modernizate astfel încât să aibă un consum energetic minim. Prin aceste investiții susținute de OMV Petrom s-a demonstrat că se poate, iar aceste modele pot fi replicate la nivel național.

GALERIE FOTO:

Peste 80% dintre români consideră că este prioritară îmbunătățirea energetică a școlilor. Liliești este a doua școală care a fost renovată prin acest program și nu este vorba doar de reducerea consumului de energie, ci și despre condiții mai bune pentru elevi și profesori aici în școală, a afirmat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom. Ea a menționat că 45% din energia din România este folosită în clădiri, multe dintre acestea fiind construite înainte de 1990, având un consum de energie de două până la trei ori mai mare decât o clădire modernă.

„Deci, există multe motive pentru care ne concentrăm pe eficiența energetică în clădirile existente în municipalități, în școli – pentru a crea o schimbare de comportament, pentru a avea efectul multiplicator, pentru a vedea ce este posibil, pentru a face asta în toată țara”, a adăugat Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom.

Cum arăta școala înainte de renovarea prin programul România Eficientă

Înainte de modernizare, școala avea probleme pe care multe dintre unitățile de învățământ din România le au, din cauza vechimii și lipsei investițiilor în reabilitarea lor energetică. Astfel, principalele probleme semnalate de conducerea școlii, de profesori, precum și de elevi țineau de:

  • Sistemul de încălzire ce nu permitea încălzirea uniformă a școlii (căldură excesivă sau chiar lipsa căldurii, în unele situații);
  • Igrasia în anumite săli de clasă, unde trebuia limitat sau restricționat accesul elevilor;
  • Instalația electrică foarte veche, subdimensionată, ceea ce a condus inclusiv la pene de curent;
  • Infiltrații de la apa pluvială;
  • Supraîncălzirea claselor, mai ales a celor expuse căldurii excesive a soarelui, ceea ce îi făcea pe copii anxioși, agitați, scăzându-le puterea de concentrare;
  • Calitatea slabă a aerului din sălile de clasă.

GALERIE FOTO:

Prin programul România Eficientă, această clădire de învățământ ineficientă energetic a fost transformată într-una cu un nivel ridicat de performanță energetică.

Lucrările de renovare energetică la standard nZEB au inclus:

  • izolarea termică a fațadei, acoperișului și refacerea hidroizolației, înlocuirea tâmplăriei cu una performantă cu geam tripan low-e; instalarea de parasolare din aluminiu, reglabile electric, la ferestrele puternic însorite; modernizarea instalațiilor de încălzire interioară (conducte și radiatoare); montarea unor echipamente de filtrare a aerului cu recuperare de căldură; refacerea instalației electrice și montarea unui sistem de iluminat ultramodern tip LED; izolarea termică a subsolului. Sistemul modern de pompe de căldură a fost instalat cu sprijinul companiei Siemens Energy, care s-a alăturat ca sponsor pe parcursul acestui proiect de renovare.

Directoare școală: „Elevii noștri au constatat cu bucurie că școala lor prinde culoare”

„Am primit cu mare bucurie vestea că școala noastră va fi inclusă în programul România Eficientă. De-a lungul lunilor în care s-au desfășurat lucrări la școală, cu toții am urmărit cu interes schimbările vizibile care se observau la clădirea noastră, de la elevi, la părinți, la membrii comunității locale. Copiii, elevii noștri, au constatat cu bucurie că școala lor prinde culoare, că prinde o nouă viață. Însă adevăratele beneficii ale programului România Eficientă le vor descoperi abia acum, la întoarcerea lor în sălile de clasă. Vor beneficia de un mediu optim de învățare, vor beneficia de confort, de siguranță, datorită lucrărilor care s-au derulat în ultima perioadă la noi la școală și datorită dotărilor cu echipamente de înaltă clasă”, a declarat, în cadrul evenimentului, Elvira Cazan, Directorul General al Școlii Gimnaziale „Liliești” Băicoi.

Aproximativ 450 de elevi  învață la Școala Gimnazială Liliești din Băicoi, sub îndrumarea a circa 40 de cadre didactice. Mai multe fotografii și amănunte sunt disponibile AICI.

Aceasta este a doua unitate de învățământ din țară modernizată la standard de consum de energie aproape zero (nZEB). Prima unitate renovată prin România Eficientă a fost Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, în 2022. Investițiile derulate de România Eficientă vor continua cu alte două unități de învățământ, din localitățile Ovidiu (jud. Constanța) și Drobeta-Turnu Severin (jud. Mehedinți). Acestea vor fi reabilitate și modernizate pentru a fi aduse la cerințe nZEB, printr-o nouă etapă a programului România Eficientă, în valoare de 4 milioane de euro, susținut de OMV Petrom.