Skip to main content

O tânără cercetătoare româncă a transformat o salină din România într-un centru de cercetare a fenomenelor cosmice. Este vorba despre Alina Bădescu, Doctor în domeniul Inginerie Electronică şi Telecomunicaţii și profesor la Departamentul de Telecomunicații la Universitatea Politehnica București, care a obținut o finanțare europeană de aproape 200.000 de euro pentru a studia în minele de sare din România particulele neutrino. Aceste particule subatomice sunt o sursă esențială de informații pentru înțelegerea universului, a unor fenomene precum nașterea stelelor sau explozia supernovelor. România are, astfel, printre puținele facilități pentru detectarea particulelor neutrino din lume.

Dar ele sunt, de asemenea, „timide”, călătorind în jurul nostru fără a interacționa cu nimic. Acesta este motivul pentru care cei mai mari detectori de particule neutrino din lume sunt amplasați în unele dintre locațiile extreme de pe pământ, sub Alpii italieni, ori sub Lacul Baikal din Siberia, cel mai adânc lac de pe Planetă. Acestea sunt locuri unde cresc șansele ca „șovăitoarele” particule să fie detectate de computere.

Alina Badescu (sursa: Facebook)

Alina Badescu (sursa: Facebook)

Totuși, Prof. Dr Alina Bădescu și echipa ei mică de la Universitatea Politehnica București studiază particulele neutrino într-un mediu complet diferit. Ea a decis să își desfășoare munca în minele de sare. Aceste mine oferă un mediu liniștit: niciun zgomot, nicio radiație care să interfereze cu detectarea lor de către computere.

Minele de sare îi oferă, de asemenea, oportunitatea de a rămâne în țara noastră, care are o bogăție unică în astfel de structuri naturale și printre puținele facilități pentru detectarea particulelor neutrino din lume.

„Îmi iubesc țara, iubesc să lucrez aici”, spune Alina Bădescu, într-un articol publicat de European Research Council (ERC). „Este de muncă. Trebuie să faci eforturi ca să construiești infrastructura și să instruiești oamenii, dar e un moment bun să lucrezi în România. Chiar se pot vedea investițiile pe care instituțiile încearcă să le facă”, a adăugat aceasta.

Prof Dr Alina Bădescu îi încurajează pe tineri să cerceteze știința și să dezvolte o carieră academică, să își urmeze visele.

„I-aș încuraja cu siguranță pe tinerii români să aplice pentru un grant oferit de European Reasearch Council. Există teamă, desigur, întrebări ca: <<Dacă aplic, ce șanse am? Voi fi respins?>>. Unor țări ca România le lipsește tradiția succesului în astfel de competiții și cercetătorii se tem să își depună proiectele. Dar eu mă uit în jurul meu și văd o mulțime de oameni de știință excepționali, care cu siguranță ar avea șanse. Dacă nu aplici, nu vei câștiga”, a adăugat aceasta, conform articolului ERC, pe care îl puteți citi integral AICI.

Supranumite „particulele lui Dumnezeu”

Particulele elementare neutrino, supranumite „particulele lui Dumnezeu”, provin din centrul Pământului, afirmă cercetătorii italieni, potrivit cărora 70% din căldura Terrei este generată de radioactivitate.

Oamenii de ştiinţă au încercat timp de multe decenii să identifice locul din care provin particulele neutrino. Recent, utilizând un laborator subteran din Italia, cercetătorii au reuşit să obţină prima dovadă concretă care atestă faptul că aceste particule subatomice, aproape imposibil de detectat, sunt produse sub scoarţa Terrei.

  • Studiul lor ar putea să îi ajute pe alţi cercetători să identifice elementele chimice radioactive din interiorul Pământului şi să explice procesul radioactiv care generează căldură în interiorul planetei noastre.

Particulele neutrino sunt generate de reacţii nucleare ce implică descompunerea unor atomi instabili şi sunt adeseori descrise prin termenul „fantomatice”, deoarece sunt extrem de mici – de 500.000 de ori mai uşoare decât un electron, precizează LiveScience. Mai multe amănunte despre acest subiect, găsiți AICI.

(Sursa foto: Pixabay)

ARTICOLE SIMILARE:

„Unicornul” românesc UiPath, în parteneriat cu EFdeN pentru dezvoltarea de locuințe inteligente și „verzi”

Echipa EFdeN a României, locul unu mondial în cursa Solar Decathlon Middle East la o nouă probă

Trei tineri arhitecți români au creat încărcătoare solare urbane, pe care le fabrică la Brăila