Austriecii de la OMV au făcut ieri o mutare importantă, înlocuind-o înainte de termen și fără explicații pe Lăcrămioara Diaconu-Pinţea, ultimul român din directoratul Petrom, responsabilă de Direcția Producție Gaze și de punerea în producție a zăcămintelor uriașe din Neptun Deep. În locul ei l-au numit pe Franck Neel, recomandat de o persoană cu o funcție importantă de conducere în cadrul Gazprom.

  • NewsEnergy a anunțat cu câteva zile înainte că în această săptămână va avea loc schimbarea Lăcrămioarei Pințea. Modificările la vârful Petrom au loc sub privirile îngăduitoare ale statului român, care, deși încă deține un pachet de 20,6% din acțiunile Petrom, prin Ministerul Energiei, asistă pasiv la preluarea totală a deciziilor de către austriecii conduși de Rainer Seele, un fost angajat al unor firme controlate de Gazprom și un susținător declarat al relațiilor cu rușii.

Membrii Directoratului sunt numiți de către Consiliul de Supraveghere, organism în care statul român a delegat-o ca reprezentant pe Sevil Shhaideh, una dintre mâinile drepte ale lui Liviu Dragnea, liderul PSD. De asemenea, celălalt reprezentant al statului este Radu-Spiridon Cojocaru (70 de ani), fost deputat.

Un expert în eficiență energetică și lobby la guverne

Franck Neel preia astfel conducerea Direcției de Producție Gaze (Downstream Gas), o poziție strategică, în contextul în care se apropie momentul luării deciziei de exploatare a zăcămintelor uriașe de gaze din Marea Neagră, unde OMV Petrom este asociat cu gigantul american ExxonMobil, în urma unui parteneriat încheiat de Mariana Gheorghe.

  • Lăcrămioara Diaconu-Pințea era ultimul român din Directoratul companiei OMV Petrom, la care austriecii dețin controlul, după ce la începutul anului Mariana Gheorghe, CEO al companiei Petrom timp de 12 ani, a fost schimbată, tot cu un an înainte de expirarea mandatului, cu Christina Verchere.

Franck Neel, cel care o va înlocui pe româncă, va renunța la o funcție pe care abia o preluase de patru luni în cadrul ENGIE, grup de utilități de asemenea prezent în România. Potrivit datelor proprii postate pe rețeaua profesională Linkedin, acesta este, din ianuarie 2018, director al unei divizii de servicii în cadrul ENGIE Marea Britanie, responsabil cu dezvoltarea soluțiilor pentru creșterea gradului de eficiență energetică, managementul consumului de energie, noi tehnologii pentru baterii, smart building etc.

Tot în același sector de activitate a lucrat și în cadrul companiei britanice Ecova. De asemenea, în perioada iunie 2014-ianuarie 2017, a fost CEO al companiei GDF Suez Energie Spa, adică tot la o companie din cadrul grupului ENGIE, fostul GDF Suez. Datele din CV-ul său arată că a lucrat pentru Engie încă din ianuarie 1999, pe diverse funcții și în cadrul mai multor companii subsidiare, inclusiv în Ungaria și Cehia. Are diplomă de inginer în energie termică.

  • Singura recomandare primită pe uriașa rețea profesională Linkedin vine însă din partea lui Didier Lebout, de peste 11 ani director de Strategie și Dezvoltare în cadrul Gazprom Marketing&Trading Franța.

Lebout spune despre Franck Neel că este un „executiv de nivel înalt, cu viziune strategică asupra afacerii”.

  • Despre sine însuși, Neel afirmă că are experiență îndelungată în Marketing & Vânzări, servicii pentru industrii, dezvoltarea afacerilor și schimbarea business-ului în criză. De asemenea, afirmă că este specialist în managementul activităților de lobby către guverne și instituții de reglementare.

Potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București ieri de către compania OMV Petrom, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Lăcrămioarei Diaconu-Pinţea, până la data de 16 aprilie 2019. Franck Neel a acceptat numirea și va prelua poziția în funcție de disponibilitate, cel mai târziu începând cu data de 1 august 2018.

  • Zăcămintele din Marea Neagră vor avea un rol extrem de important în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și în dezvoltarea pieței românești de gaze naturale, dominată acum de câțiva mari jucători, printre care Romgaz și OMV Petrom – cei doi producători -, furnizorii ENGIE și E.ON, precum și de Gazprom, indirect prin câțiva traderi.

Relația dintre ENGIE, Gazprom și șeful OMV 

De altfel, între Engie și Gazprom există un parteneriat de lungă durată, fiind asociați încă din 1994 în compania Wirom Gas (WIEE AG – 51% și Engie – 49%), furnizor, și mai apoi distribuitor de gaze naturale pe piața românească.

WIEE AG este o subsidiară a Gazprom Elveția și reprezintă de fapt compania Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG, înființată în 1993 pentru a exporta gazul rusesc în sud-estul Europei, în România și Bulgaria. Wintershall a fost cel mai mare importator de gaze din România de la Gazprom. În 1996, printr-o convenție dintre Gazprom și Romgaz, Wintershall și Imex Oil, alt trader controlat de Gazprom și proprietarul Alro Slatina, au rezervat capacitățile de import gaze din România pe o perioadă de 30 de ani.

Actualul CEO al OMV, neamțul Reiner Seel, a lucrat inclusiv pentru Wintershal o perioadă lungă de timp.

Sursa foto: OMV Petrom

RECOMANDĂRI:

OMV va schimba în câteva zile pe ultimul român din conducerea Petrom