Skip to main content

În timpul unei vizite în zona Marii Bariere de Corali din Australia, Prinţul Charles de Wales a adresat un apel oamenilor de afaceri pentru a susține „economia albastră”, printr-o utilizare sustenabilă a resurselor oceanul, ajutându-l astfel „să se vindece”.

Charles a făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, o excursie în larg într-o ambarcaţiune cu podea transparentă, prin care a putut admira coralii şi vieţuitoarele marine şi a declarat că este imperativ ca naturii să i se dea ocazia să se refacă, potrivit Agerpres, care citează Press Association.

Prinţul de Wales a adăugat că ecosistemele unice, precum Marea Barieră de Corali, ar trebui să beneficieze de protecţie înainte de a fi prea târziu. „Este esenţială nu numai conservarea acestor ecosisteme extrem de importante, ci trebuie să i se permită naturii să se refacă”, a spus moştenitorul tronului Regatului Unit.

Cea mai mare structură vie a planetei suferă din cauza schimbărilor climatice, care au crescut temperatura apei oceanului și implicit au dus la albirea coralilor. Prinţul, un fervent susţinător al protecţiei mediului și un promotor al sustenabilității, a declarat că societatea „chiar se află la o răscruce” în abilitatea de a proteja recifele lumii.

„Acesta trebuie să fie un aspect central al conceptului care se dezvoltă cu repeziciune de <<economie albastră>>, conform căruia dezvoltarea economică sustenabilă se obține prin utilizarea înțeleaptă a resurselor oceanului”, a afirmat prințul, într-un interviu pentru Australian Financial Review, conform AFP.

„Prin economia albastră, ar fi de ajutor să ne gândim la ecosistemele recifurilor de corali ca active naturale de capital, active care necesită un management prudent și înțelept, ceea ce va aduce dividende pe termen lung în viitor”, a adăugat Prințul Charles, conform sursei citate. El a precizat că sunt necesare investiții în proiecte care să promoveze sănătatea recifurilor de corali și rezistența lor în fața încălzirii globale și a oceanelor.

În cadrul vizitei sale, prințul a participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai unor companii importante precum Qantas, Walt Disney, dar şi cu membri ai Guvernului australian.

Discuţiile au avut loc pe insula Lady Elliot, temele principale fiind provocările cu care se confruntă marile recife ale lumii şi modul în care companii private importante pot investi în conservarea acestora. Charles se află într-un turneu în Australia alături de soţia sa Camilla, ducesă de Cornwall.

Sursa foto: Twitter, @Clarence House