Skip to main content

Compania Tesla deținută de Elon Musk a construit anul trecut cea mai puternică baterie din lume, dar un nou proiect ar putea să îi depășească recordul.

Miliardarul britanic Sanjeev Gupta se află în spatele dezvoltării unei facilități de stocare a energiei de 120 MW/140 MWh, depășind astfel puterea bateriei de 100 MW/129 MWh construită de Tesla în Jamestown, Australia de Sud, scrie site-ul Digitaltrends.com, citând ABC News.

Mai mult decât atât, noua instalație va fi amplasată la o distanță mai mică de 160 de kilometri de bateria construită de Tesla, urmând a fi conectată la o fermă fotovoltaică nouă, la oțelăria Whyalla, achiziționată recent de o companie a miliardarului Gupta.

Planul pentru o nouă mega-baterie reflectă interesul Australiei de Sud pentru energie regenerabilă, după ce o tornadă a provocat avarii masive în rețeaua de transport al electricității. În prezent, statul își asigură aproape 50% din producție din surse eoliene și fotovoltaice. Construcția bateriei va începe în acest an.

Costul bateriei amplasate de Tesla, în prezent cea mai mare din lume, a fost de 50 de milioane de dolari și proiectul a fost implementat în mai puțin de 100 de zile.

Miliardarul Sanjeev Gupta a aprobat construcția bateriei în Australia de Sud în octombrie anu trecut, în cadrul unui proiect mai amplu, în valoare de 700 milioane de dolari, care include parcul fotovoltaic, bateria și o hidrocentrală de pompaj.