Conducerea Hidroelectrica a propus pentru anul în curs un buget total pentru plata indemnizațiilor membrilor Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere în valoare de 3 milioane lei (circa 643.000 euro), de două ori mai mare ca în anul precedent și de circa patru ori peste nivelul din 2016. Asta în condițiile în care continuă numirile politice la vârful companiei.
Cel mai nou membru în Directorat, ales, la finele lunii trecute, este cel care strângea banii din donații în campania electorală din 2016 pentru ALDE Giurgiu. De altfel, nici acum nu a fost demarată recrutarea conform OUG 109/2011 prinvind guvernanța corporativă.
Potrivit datelor din proiectul de buget pe anul în curs al companiei, avizat deja de Directorat și care urmează să fie votat în Adunarea Generală a Acționarilor din 4 mai, suma prevăzută pentru plata indemnizațiilor membrilor Directoratului este de 2,04 milioane lei, mai mult decât dublu față de suma cheltuită anul trecut, de 993 mii lei, care a fost peste valoarea bugetată – de 981 mii lei și peste cea din 2016 – de 572 mii lei.
Pentru membrii Consiliului de Supraveghere, suma prevăzută în bugetul pe anul în curs este de 959 mii lei, tot de peste două ori mai mare față de valoarea din 2017 – de 492 mii lei, la rândul ei dublă față de suma cheltuită în 2016 – de 205 mii lei.
Bani pentru oameni ai partidului
Încă de anul trecut, Directoratul Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate, este format din membri cu mandate interimare, prelungite periodic. Cu toate că este o companie strategică, care asigură în momentele de criză în sistem chiar și peste jumătate din producția de energie a țării, Ministerul Energiei a numit în conducere membri fără experiență în domeniu și fără funcții de conducere anterioare relevante.
De pildă, în ianuarie 2018, în Directorat a fost ales Bogdan Șoșoacă, fost director de investiții în Primăria Capitalei și care are la activ o acuzație adusă de DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Schema de cinci membri a Directoratului a fost completată pe 28 martie cu Răzvan Ionuț Pațaliu, numit fără niciun proces de recrutare. Pațaliu este din Giurgiu și a fost mandatar financiar al ALDE Giurgiu la alegerile din 2016, adică s-a ocupat de strângerea donațiilor pentru partid în campania electorală. Experiența profesională descrisă în CV este total nerelavantă pentru funcția importantă pe care o ocupă acum, fiind președinte de CA la o bancă minusculă. Potrivit datelor din presă, el a fost numit și în Consiliul de Administrație al Engie România, ca reprezentant din partea statului.
Din Consiliul de Supraveghere fac parte șapte membri, o poziție fiind acum vacantă. Cei asupra cărora presa de specialitate a ridicat semne de întrebare sunt Andreea Lambru, care a absolvit Universitatea Româno-Americană în 2008. Chiar dacă are zero experiență de conducere, este președintele CS al celei mai valoroase companii românești din sectorul energetic; Andreea Negru, fostă jurnalistă; Dorin Liviu Nistoran, fost deputat PD și fost consilier general la Primăria Muncipiului București; fostul ofițer MapN Gabriel Andronache, care a fost director de cabinet al ministrului PSD al Energiei, Constantin Niță.
„Revoluția fiscală” le-a majorat indemnizațiile
Potrivit informațiilor din documentele Hidroelectrica votate în AGA, indemnizația fixă brută lunară a membrilor Directoratului nu poate depăși de șase ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate. „Media câștigului salarial în perioada noiembrie 2016-octombrie 2017 a fost de 4.738 lei, în consecință indemnizația brută fixă lunară a membrilor directoratului trebuia să fie de 28.428 lei. Recalculată conform art 18 din OUG 90/2017, valoarea indemnizației a urcat la suma de 34.083 lei/lună”, se precizează în documentele companiei.
Pentru membrii provizorii ai CS, indemnizația este egală cu de două ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut, adică de circa 11.361 lei/lună, conform calculelor noastre.
Mandatul actualilor membri ai CS expiră la 19.05, iar alegerea unora noi e punct pe ordinea de zi a AGA programate pentru 4 mai.