Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Francesco La Camera, a lansat astăzi, la Berlin Energy Transition Dialogue (BETD), o previzualizare a raportului World Energy Transitions Outlook 2023. Documentul face apel pentru o schimbare strategică în tranziția energetică pentru a susține obiectivul climatic de 1,5°C. Deși investițiile globale în tehnologiile de tranziție energetică au atins un nou record de 1,3 trilioane USD în 2022, investițiile anuale trebuie să crească de peste patru ori, până la peste 5 trilioane USD, pentru a rămâne pe calea de 1,5°C. Până în 2030, investițiile cumulate trebuie să se ridice la 44 trilioane USD, tehnologiile de tranziție reprezentând 80 la sută din total sau 35 trilioane USD, acordând prioritate eficienței, electrificării, extinderii rețelei și flexibilității.
Această previzualizare prezintă perspective la nivel înalt din viitorul raport 2023, care se bazează pe două dintre scenariile cheie ale IRENA pentru a surprinde progresul global în atingerea obiectivului climatic de 1,5 °C: scenariul energetic planificat (PSE) și scenariul de 1,5 °C (1,5-S).
Obiectivele existente de energie din surse regenerabile ar crește capacitatea totală de energie din surse regenerabile la 5,4 terawați (TW) până în 2030, reprezentând mai puțin de jumătate din cei 11,2 TW necesari pentru o cale de 1,5°C.
Previzualizarea arată că amploarea și nivelul schimbării sunt cu mult sub calea pentru limita de 1,5°C. Se înregistrează unele progrese, în special în sectorul energetic, energia regenerabilă reprezentând 83% din capacitățile noi și ajungând la 40% din capacitatea de producție de energie instalată la nivel global, în 2022. Un total de 295 gigawați (GW) de surse regenerabile au fost adăugați la nivel mondial în 2022, cea mai mare creștere anuală înregistrată vreodată capacitatea de energie regenerabilă (IRENA, 2023a), se arată în raportul consultat de NewsEnergy.
De asemenea, raportul IRENA mai subliniază că implementarea este limitată la anumite părți ale lumii. China, Uniunea Europeană și Statele Unite au reprezentat două treimi din totalul capacităților adăugate anul trecut, lăsând națiunile în curs de dezvoltare mai în urmă.
„Miza nu ar putea fi mai mare. O transformare profundă și sistemică a sistemului energetic global trebuie să aibă loc în mai puțin de 30 de ani, subliniind nevoia unei noi abordări pentru accelerarea tranziției energetice. Măsurile de reducere a combustibililor fosili sunt necesare, dar insuficiente pentru a trece la un sistem energetic potrivit pentru dominația surselor regenerabile”, a declarat Directorul general al IRENA, Francesco La Camera.
„Accentul trebuie să se mute de la ofertă la cerere, spre depășirea obstacolelor structurale care împiedică progresul. Previzualizarea IRENA conturează trei piloni prioritari ai tranziției energetice – infrastructura fizică, politici și factori de reglementare și forță de muncă bine calificată, care necesită investiții semnificative și noi modalități de cooperare în care toți actorii se pot angaja în tranziție și pot juca un rol optim”, a adăugat directorul general al IRENA.
Previzualizarea avertizează că lipsa de progres crește și mai mult nevoile de investiții și solicită o modificare sistematică a volumului și a tipului investițiilor pentru a prioritiza tranziția energetică.
- Orice decizii noi de investiții ar trebui evaluate cu atenție pentru a conduce simultan tranziția și a reduce riscul activelor blocate. Aproximativ 41% din investițiile planificate până în 2050 rămân îndreptate către combustibilii fosili. Aproximativ 1 trilion USD din investițiile anuale planificate în combustibili fosili până în 2030 trebuie redirecționate către tehnologii de tranziție și infrastructură pentru a menține obiectivul de 1,5°C realizabil.
La Camera a spus: „Trebuie să rescriem modul în care funcționează cooperarea internațională. Realizarea tranziției energetice necesită o colaborare internațională mai puternică, inclusiv eforturi colective pentru a canaliza mai multe fonduri către țări în curs de dezvoltare. O schimbare fundamentală în sprijinul acordat națiunilor în curs de dezvoltare trebuie să se concentreze mai mult asupra accesului la energie și adaptării la climă. Mergând înainte, instituțiile financiare multilaterale trebuie să direcționeze mai mult fonduri, în condiții mai bune, pentru proiecte de tranziție energetică și construirea infrastructurii fizice de care este nevoie pentru a susține dezvoltarea unui nou sistem energetic.”
World Energy Transitions Outlook (WETO) al IRENA oferă o cale de tranziție energetică în conformitate cu Obiectivele Acordului de la Paris, pentru limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5°C. Următoarea ediție din 2023 va propune modalități de a accelera progresul în următorii cinci ani, către 2030. Raportul complet WETO va fi lansat mai târziu în acest an.
Electricitatea devine principalul vector de energie în 2050
Scenariul de 1,5°C prevede ca electricitatea să devină principalul vector de energie, reprezentând peste 50% din consumul final total de energie. Implementarea energiei regenerabile, îmbunătățiri ale eficienței energetice și electrificarea sectoarelor de utilizare finală contribuie la această schimbare. În plus, se estimează că biomasa modernă și hidrogenul vor juca roluri mai semnificative, cu 16% și respectiv 14% din consumul total de energie finală de către 2050. În special, 94% din consumul de hidrogen este de așteptat să provină din surse regenerabile, indicând o dependență tot mai mare de surse de energie curată.
„Aceasta nu este o previziune, ci un scenariu pentru a păstra ținta de 1,5 °C. Trebuie să triplăm capacitatea nouă de regenerabile instalată. Atenția noastră trebuie să vizeze cum putem integra mai multe regenerabile în rețea. Priorități de investiții ar trebui să fie electrificarea, eficiența energetică și extinderea rețelei”, a declarat, în conferința de presă din deschiderea BETD23, Directorul general al IRENA, Francesco La Camera, conferință la care a participat și NewsEnergy.
Citiți previzualizarea World Energy Transitions Outlook 2023 a IRENA AICI.
Vedeți cele mai recente statistici privind capacitatea regenerabilă globală în 2023 AICI.
NOTĂ: NewsEnergy.ro participă la BETD23 prin programul de burse oferit jurnaliștilor internaționali de către Ministerul Federal de Externe, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) și Federația Germană pentru Energii Regenerabile (BEE e.V.). Detalii despre eveniment și agenda completă pot fi consultate pe pagina BETD23.