Compania germană Corden BioChem, lider european în domeniul biotehnologiei industriale, anunță o investiție strategică în România, prin achiziționarea fabricii dezafectate de bioetanol din Podari, județul Dolj. Noua etapă începe cu reluarea producției, urmând un plan ambițios de dezvoltare pe termen mediu și lung. Investiția va fi de câteva zeci de milioane de euro, a anunțat compania.
Corden BioChem International face parte din International Chemical Investors Group (ICIG) – un grup industrial privat, cu sediul în Germania și prezență globală, cu circa 7.150 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 4 miliarde de euro.
Începerea producției de bioetanol 1G
Inițial, Corden BioChem intenționează să utilizeze infrastructura existentă pentru producerea de bioetanol de primă generație (1G), pe bază de materii prime locale precum melasa și amidonul. Capacitatea de producție inițială estimată este de câteva zeci de mii de tone anual. Totodată, va consolida o echipă de specialiști locali, creând zeci de noi locuri de muncă în regiune, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Inițiativa contribuie la îndeplinirea obligației distribuitorilor de carburanți din România de a comercializa un conținut minim de biocombustibili, în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 33/2023, și contribuie la reducerea dependenței de combustibili importați.
Pe lângă producția de bioetanol, infrastructura existentă permite folosirea și extinderea capacităților tehnologice pentru introducerea altor produse de fermentație. Astfel, dezvoltarea unor produse de fermentație cu valoare ridicată, având aplicații în industrii precum cea alimentară, cosmetică, furajeră, cea a suplimentelor alimentare și altele, devine posibilă. Investițiile suplimentare aferente diversificării producției sunt estimate la alte câteva zeci de milioane de euro, cu potențialul de a genera peste 100 de locuri de muncă specializate.
Managing Director Corden BioChem: „Începem aici, dar impactul va fi național și chiar internațional”
După preluarea fabricii și relansarea producției, Corden BioChem propune o viziune pe termen lung pentru industria de biotehnologii din România.
„Această investiție înseamnă mai mult decât relansarea unei fabrici – este despre echipă, despre performanță și despre dezvoltarea unei regiuni care va deveni un punct-cheie în tranziția verde. Este începutul unei noi etape care va pune Doljul pe harta europeană a energiei și biotehnologiei. Vom crea împreună un exemplu de succes în materie de inovație, locuri de muncă stabile și valorificarea resurselor locale. Începem aici, la Podari, dar impactul va fi național. Reluarea producției de bioetanol este primul pas într-un angajament ferm față de sustenabilitate și față de comunitate”, a declarat Dr. Klaus Pellengahr, Managing Director al Corden BioChem.
Fabrica din Podari reprezintă un exemplu de reconversie industrială replicabil în România, unde tradiția agricolă se împletește cu tehnologia de vârf pentru a susține competitivitatea națională, într-o economie modernă. Această investiție strategică se aliniază cu obiectivele europene și naționale privind promovarea biocombustibililor și vine într-un moment relevant, în care cererea pentru surse de energie alternativă devine tot mai mare, atât la nivel regional, cât și continental.
Dependența de importuri de bioetanol a României a crescut semnificativ în perioada 2018-2022, ponderea importurile atingând 81% la nivelul anului 2022, potrivit datelor cuprinse în Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050.
Totodată, între 2018 și 2022, România și-a mărit semnificativ dependența de importurile de biomotorină, acestea atingând o pondere de 55% la nivelul anului 2022 pentru a acoperi creșterea consumului intern, care a ajuns la 415 mii tone în 2022.