Autoritățile din România și Kazahstan au inițiat discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, a anunțat ieri Casian Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lucrările Grupului de lucru Kazahstan-România în domeniul energiei, care au avut loc la Astana.
„Am purtat discuții constructive cu ministrul Energiei, Erlan Akkenzhenov, vice-ministrul Energiei, Ilyas Bakytzhan, vice-ministrul Afacerilor Externe, Roman Vassilenko, și cu președintele Agenției pentru Dezvoltare Nucleară, Almassadam Satkaliyev. De asemenea, am avut întâlniri importante cu conducerea companiei KazAtomProm. Am discutat despre consolidarea colaborării în sectorul energetic, securitatea aprovizionării cu țiței, politici fiscale cu impact asupra companiilor cu capital kazah din România și posibile noi proiecte comerciale. Un punct-cheie: deschiderea discuțiilor pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica”, a scris Casian Nițulescu pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat, de asemenea, că România este interesată și de transferul de tehnologie pentru prelucrarea beriliului, iar KazAtomProm a invitat partea română la o vizită la fabrica metalurgică de la Ulba, în luna iulie.
„Un pas important pentru întărirea cooperării energetice româno-kazahe”, a punctat oficialul Ministerului Energiei.
Potrivit sursei citate, din delegația română au făcut parte și Gelu Mărăcineanu, director general al Fabricii de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu Feldioara – Nuclearelectrica, precum și ambasadorul României în Kazahstan, doamna Mădălina Lupu.
SNN deține în prezent o fabrică de procesare a concentratului de uraniu la Feldioara și o unitate de producție a fasciculelor de combustibil nuclear la Pitești. Totuși, concentratul de uraniu este importat.
La finele anului trecut, Guvernul a aprobat concesionarea către Nuclearelectrica a unor terenuri în suprafaţă de peste 345 hectare în comuna Feldioara, judeţul Braşov. Potrivit Profit.ro, pe acest teren ar urma să fie construită o uzină nouă pentru procesarea uraniului brut ce ar urma să fie extras din zăcămintele de la Tulgheș-Grințieș (jud. Neamț).
„Strategia energetică a României pentru 2025 – 2035, recent aprobată de Guvern, prevede reînceperea producţiei interne de uraniu şi menţinerea ciclului integrat de fabricaţie a combustibilului nuclear în România necesar reactoarelor nuclearo-energetice de tip CANDU„, precizează sursa citată.
În acest sens, s-a stabilit ca suprafaţa de teren situată în comuna Feldioara, judeţul Braşov, aflată în proprietatea publică a statului şi în administrarea Ministerului Energiei, să fie concesionată prin procedura de atribuire directă către SNN, potrivit Agerpres.
(Sursa foto: Nuclearelectrica)