Deputații europeni avertizează că bugetul UE 2028 – 2034 propus de Comisia Europeană riscă să impună reduceri semnificative în programele emblematice ale Uniunii. În contextul presiunilor legate de rambursarea datoriei comune, fondurile alocate nu sunt suficiente pentru a susține priorități esențiale precum competitivitatea, coeziunea, agricultura, apărarea, adaptarea la schimbările climatice și tranziția către o economie durabilă.
Coraportorii Parlamentului pentru bugetul pe termen lung al UE (cadrul financiar multianual – CFM) Siegfried Mureșan (PPE, România) și Carla Tavares (S&D, Portugalia) și coraportorii pentru resurse proprii Sandra Gómez López (S&D, Spania) și Danuše Nerudová (PPE, Cehia) au emis o declarație comună miercuri.
Calculele nu sunt corecte
Coraportorii pentru CFM subliniază o deficiență fundamentală a planului Comisiei: cu un buget de doar 1,26% din venitul național brut, care include 0,11 % din VNB (venitul național brut – n.r.) pentru rambursările datoriei NextGenerationEU și ținând seama de inflație, UE va sta pe loc. Acest proiect de buget nu lasă fonduri suficiente pentru prioritățile critice, inclusiv competitivitatea, coeziunea, agricultura, apărarea, adaptarea la schimbările climatice și investițiile necesare pentru o economie durabilă care să funcționeze pentru toți.
„Oricum am încerca să prezentăm acest pachet, avem de a face cu o înghețare a investițiilor și a cheltuielilor reale – plus rambursarea împrumuturilor NextGenerationEU. Acesta este status-quo-ul, despre care Comisia a insistat întotdeauna că nu este o opțiune”, afirmă coraportorii, într-un comunicat de presă publicat de Parlamentul European.
„Actualul CFM a arătat în mod clar riscurile de a asocia rambursarea dobânzii NextGenerationEU cu bugetele programelor. Acest lucru exercită o presiune enormă asupra priorităților de bază și duce la tăieri ale fondurilor. Un buget al UE mai puternic nu poate fi construit pe greșelile din trecut”, a subliniat coraportorul Siegfried Mureșan. „Nu vom permite ca finanțarea priorităților noastre esențiale să fie compromisă de rambursarea NextGenerationEU”, a declarat coraportoarea Carla Tavares.
Programe-cheie în pericol
Parlamentul și-a exprimat deja profunda îngrijorare cu privire la structura propusă, avertizând că transformarea programelor de succes în „megafonduri-umbrelă” riscă să submineze politicile dovedite care au dat rezultate concrete și au îmbunătățit nivelul de trai. Carla Tavares a subliniat în continuare că „UE se bazează pe solidaritate și coeziune economică, socială și teritorială, convergența ascendentă este un factor definitoriu al proiectului UE”.
Deputații sunt deosebit de îngrijorați de propunerile care ar putea slăbi rolul autorităților locale și regionale în gestionarea fondurilor și ar putea întoarce fermierii împotriva regiunilor sau regiunile împotriva guvernelor naționale, se mai arată în comunicatul PE.
Siegfried Mureșan a insistat că:
„Nu vom aproba un buget care promovează planuri naționale fragmentate care nu au nicio legătură cu obiectivele europene. Europa are nevoie de o viziune comună – nu de 27 de liste de cumpărături separate. Un buget real al UE nu poate fi redus la cel mai mic numitor comun al preferințelor naționale.”
În ceea ce privește veniturile, statele membre trebuie să ajungă la o decizie. Sandra Gómez López și Danuše Nerudová, raportori pentru resursele proprii, au declarat:
„Salutăm noile eforturi ale Comisiei de a depăși impasul actual în ceea ce privește resursele proprii și de a prezenta mai multe opțiuni pentru noi surse de venituri pentru bugetul Uniunii. Luăm act de noile propuneri, inclusiv o acciză pe tutun, o resursă corporativă pentru Europa (CORE) și taxe pe deșeurile electronice și comerțul electronic. În prezent, statele membre nu au nicio scuză pentru a nu ajunge la un acord cu privire la noile surse de venituri.
„Fără o bază de venituri solidă și diversificată – inclusiv noi resurse proprii autentice care nu concurează cu bugetele naționale – UE nu va dispune de fondurile de care are nevoie.”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat astăzi propunerea de buget pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2028–2034, în valoare de aproximativ 2.000 miliarde EUR. Pentru a nu crește contribuțiile naționale, Comisia propune noi surse de venit pentru bugetul UE 2028-2034. Scopul este acoperirea rambursărilor pentru planul de redresare post-COVID (NextGenerationEU) și finanțarea noilor priorități europene.
(Sursa foto: https://www.facebook.com/SiegfriedMEP)
CITEȘTE ȘI: