Skip to main content

Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) respinge afirmațiile vehiculate în spațiul public, prin care furnizorii sunt acuzați de practici incorecte. „Furnizorii nu sunt hoți! Nu a existat niciun moment în intenția membrilor AFEER de a nu respecta legea! Doar că aceasta nu a fost una clară și nici emisă în timp util”, declară Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, într-un comunicat de presă. Asociația mai atrage atenția că statul încă nu a decontat furnizorilor sumele acordate clienților finali pentru compensații, plafonare și exceptare, deși termenul era mijlocul lunii ianuarie, ceea ce va genera întârzieri la plată pe tot lanțul, până la producătorii de energie. 

„În spațiul public s-a indus ideea că furnizorii nu au aplicat deloc sau au aplicat incorect legislația privind plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale. Reamintim, OUG 118/2021 privind plafonarea și compensarea a fost publicată în Monitorul Oficial (MO) pe 4 octombrie 2021, iar Legea 259/2021, care aproba, cu multe modificări, această Ordonanță de Urgență, a fost publicată pe 29 octombrie 2021, în condițiile în care legea începea să-și producă efectele în două zile (din 1 noiembrie 2021). Normele de aplicare ale Legii 259/2021, deși ar fi trebuit elaborate în 15 zile de la apariția legii, au fost publicate în MO pe 27 noiembrie. Iar ultima modificare a legislației, OUG 130/2021, care mai aduce unele clarificări, a apărut abia pe 18 decembrie 2021!

În aceste condiții, a fost foarte dificil pentru furnizori să-și adapteze softurile și să pună în practică, începând cu luna noiembrie, o legislație ce a fost definitivată abia pe 18 decembrie! Cu toate acestea, mulți furnizori au depus eforturi uriașe pentru a implementa noile prevederi în programele informatice de emitere a facturilor. Unii furnizori au anticipat și au anunțat public că vor exista întârzieri în emiterea facturilor sau aplicarea schemei de plafonare/compensare, cauzate tocmai de întârzierile și neclaritățile din legislație”, semnalează AFEER.

Restrângere dramatică a competiției între furnizori

Asociația mai atrage atenția că „asistăm la o situație fără precedent în România, pe care o prezintă și ANRE: în ultimele luni, peste 60.000 de clienți finali de gaze naturale au fost preluați de furnizorii de ultimă instanță (FUI), iar trei sferturi dintre furnizorii de gaze naturale au cerut retragerea/suspendarea licențelor. Considerăm aceasta un lucru foarte îngrijorător: dacă ne uităm pe comparatorul de ofere publicat de ANRE se observă o scădere semnificativă a numărului de oferte față de anii trecuți, ceea ce demonstrează scăderea competiției. Dacă acest fenomen se menține pe termen lung, poate duce la deteriorarea serviciilor”.

Explozia prețurilor, prevăzută încă din vara lui 2021

Asociația semnalează și că furnizorii nu sunt cauza pentru creșterile din piață ale prețurilor la energie.

„În toată lumea, dar, mai ales, în Europa, prețurile la energie (electrică, termică, gaze naturale, carburanți) au explodat, cauzele fiind multiple: creșterea cererii, scăderea ofertei, majorarea fără precedent a prețurilor certificatelor de carbon, diversele dispute geopolitice, etc.

Și în România, țară membră a Uniunii Europene și a Uniunii Energetice, prețurile în piață la energie au crescut extrem de mult. De altfel, trendul ascendent al prețurilor observat în piețele forward (piețe cu produse a căror livrare începe în viitor) a fost anunțat de AFEER încă din vara anului trecut! Din păcate, aceste majorări se suprapun peste puterea de cumpărare scăzută a românilor și peste veniturile mici ale acestora. De asemenea, această creștere impresionantă a prețurilor afectează enorm economia, în cadrul căreia încă există companii puternic energofage”, transmite AFEER.

“Cu toate că motivele care au condus la creșterea prețurilor în piața energetică nu au nicio legătură cu activitatea furnizorilor, constatăm că furnizorii sunt catalogați ca fiind singurii vinovați pentru facturile mari ale românilor! Nu suntem de acord și contrazicem ferm afirmațiile vehiculate în spațiul public. Furnizorii de energie nu sunt cauza pentru creșterile din piață ale prețurilor la energie! Furnizorii de energie sunt la fel de puternic afectați de aceste creșteri de prețuri precum consumatorii finali! Dovadă în acest sens îl reprezintă numărul mare de insolvențe și problemele de cash flow pe care le au aceștia”, declară Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

E nevoie de prevederi și proceduri clare, predictibile

probleme, solutii - sursa: Pixabay

probleme, solutii – sursa: Pixabay

„În contextul creșterilor explozive ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, AFEER consideră necesare (așa după cum a considerat de la început) măsuri pentru sprijinirea consumatorilor atât casnici, cât și non-casnici, nu numai pentru trecerea acestei ierni, ci și în continuare, până situația pe piața energetică se va stabiliza.

Pentru aceasta, însă, este nevoie de prevederi și proceduri clare, predictibile, astfel încât să existe un tratament unitar în aplicare și care să poată fi explicat în mod cât mai simplu clientului final ce beneficiază de măsurile stabilite prin lege.

Totodată, considerăm că, prin prevederile procedurii prin care se impune acest serviciu public, furnizorii trebuie să-și recupereze de la instituțiile statului prevăzute în lege, integral și în timpul stabilit de legislație, sumele acordate clienților săi finali pentru compensații, plafonare și exceptare, precum și costurile operaționale și financiare pentru gestionarea schemei de sprijin.

Atragem atenția că orice întârziere la plată vine cu riscuri majore nu numai pentru furnizori, ci pentru întregul sector energetic”, mai arată AFEER.

Statul nu a decontat furnizorilor la termen compensările din facturi

Asociația mai atrage atenția că statul nu a decontat furnizorilor la termen compensările din facturi, în ciuda asigurărilor oferite, ceea ce va genera întârzieri la plată pe tot lanțul, până la producătorii de energie.

„Conform Legii nr. 259/2021, furnizorii ar fi trebuit să primească primii bani de la bugetul statului, pentru consumurile aferente lunii noiembrie ale clienților casnici, la mijlocul lunii ianuarie. Din păcate acest lucru nu s-a produs până la această oră, în ciuda asigurărilor transmise de autorități. Din contră, acum se afirmă că sunt necesare verificări în plus, ceea ce înseamnă că furnizorilor nu le vor fi rambursate în timp util cheltuielile făcute.

Reamintim, într-o factură, marea majoritate a banilor încasați de furnizori sunt pentru plata tarifelor de transport, de distribuție, de sistem, TVA, accize, bonus de cogenerare, certificate verzi și costul cu achiziția energiei. Astfel, dacă furnizorii nu vor putea susține facturile până la decontarea sumelor de către autoritățile statului, nu vor putea plăti mai departe producătorii, transportatorii, distribuitorii de energie electrică și gaze naturale și nu vor putea plăti nici TVA și accize la bugetul statului! Astfel, întreaga piață de energie electrică și gaze naturale va avea de suferit!

”În ceea ce privește supraimpozitarea profiturilor furnizorilor, o propunere lansată acum în spațiul public, considerăm că o astfel de suprataxare nu va face decât să crească problemele de cash flow ale furnizorilor și să le grăbească prăbușirea, fără a aduce, practic, niciun beneficiu consumatorului final”, mai spune Laurențiu Urluescu.

AFEER militează și solicită, o dată în plus, ca legislația să fie completă, simplă, clară și în folosul întregului sector energetic, de la producător la consumator, astfel încât populația și companiile din România să poată trece cât mai bine prin această perioadă de criză”.

ARTICOLE SIMILARE:

ASPES atrage atenția asupra efectelor dezastruoase ale crizei energetice. Măsuri propuse

Franța își sacrifică cel mai mare producător de electricitate pentru a contracara creșterea prețurilor

Analiză XTB: Circa 60% din prețul energiei reprezintă costul certificatelor pentru emisii de CO2

Electrica Furnizare: Cum se aplică plafonarea, compensarea și alte facilități acordate pentru plata facturilor la energie

ACUE și AFEER avertizează: Schimbările haotice de reglementare pe piața de energie vor avea efecte nocive în lanț și vor agrava criza