Skip to main content

Sesiunea de înscriere pentru validarea instalatorilor în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică a fost prelungită până pe data de 29 martie 2019, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă. De asemenea, Ghidul de finanţare aferent acestui program a fost modificat şi completat prin Ordinul viceprim-ministrului şi ministru al Mediului, fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 197 din data de 12 martie 2019, în vederea simplificării accesării programului.

  • Înscrierea persoanelor fizice se va face la unul dintre instalatorii validaţi, lista acestora urmând a fi publicată pe site-ul instituţiei (www.afm.ro) înaintea demarării programului pentru persoanele fizice.

Iniţial, sesiunea de înscriere în vederea validării instalatorilor în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică trebuia să se încheie pe data de 15 martie 2019.

Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Toate informaţiile privind desfăşurarea acestui program se publică pe site-ul www.afm.ro, la secţiunea Programe de finanţare – Sisteme fotovoltaice

Departajare după principiul „Primul venit, primul servit”

Panouri fotovoltaice - sursa: Pixabay

Panouri fotovoltaice – sursa: Pixabay

Începând de la 1 ianuarie 2019, românii pot produce energie de la soare și o injecta în rețea, primind bani pentru energia produsă și anume: 0,223 lei / kWh. Prin programul de subvenție, AFM va oferi aproape 120 milioane de euro pentru români. Aceștia vor putea primi până la 20.000 lei, acoperind maxim 90% din suma necesară, pentru a-și achiziționa și instala sisteme de producție de energie solară.

Beneficiarii vor putea aplica la subvențiile oferite nu direct, ci prin acești instalatori, lista cu cei validați urmând a fi publicată pe site-ul AFM. Departajarea celor înscriși se va face pe sistemul „primul venit, primul servit”, de aceea cei care aplică trebuie doar să se asigure că sunt eligibili și că aplică cât mai repede.

„În luna martie-aprilie, sperăm să debuteze programul pentru persoanele fizice, după adoptarea bugetului AFM şi după obţinerea fondurilor europene din POR”, a declarat, luna trecută,  Andrei Iorgulescu, reprezentant al Autorităţii Fondului de Mediu (AFM), la prima conferință a prosumatorilor, organizată de energiaTa.

Persoanele fizice se vor putea înscrie la instalatorii validaţi, va exista o aplicaţie informatică, am încercat sa creăm un sistem care să ne permită să derulăm rapid programul. Documentele vor fi depuse direct la instalatori, ele se vor transmite în timp real prin aplicaţie”, a adăugat reprezentantul AFM.

Probleme ridicate de instalatori

  • Principala problemă pentru care instalatorii spun că sunt reticenți și că nu s-au înscris în număr mare este temerea că nu-și vor recupera banii sau că și-i vor recupera foarte târziu și, fiind vorba de sume mari investite, acesta este un risc pentru toate firmele mici și medii.

Un alt punct de discuție ridicat atunci de către cei prezenți la conferință a fost legat de necesitatea și implicațiile Autorizației de Construire. Unul din punctele menționate a fost posibilitatea ca, la nivel local, primarul să se opună sau să amâne foarte mult obținerea autorizațiilor, din diverse motive.

„Am încercat, în discuţiile noastre cu Ministerul Dezvoltării, să evităm autorizaţia de construire. Aşa cum există o derogare pentru panourile solare care produc energie termică, am încercat să introducem acelaşi lucru şi pentru cele fotovoltaice, însă nu am reuşit. Pe de altă parte, din discuţii a rezultat că necesitatea de a avea o autorizaţie de construire depinde de cel care face proiectul tehnic, care trebuie să evalueze tehnic impactul asupra imobilului, şi apoi se va putea da o derogare„, a susţinut reprezentantul AFM.

Conform legislației, distribuitori de energie au obligația să facă posibilă racordarea în 30 zile, iar furnizorii au obligația de a achiziționa energia electrică la prețul reglementat.

ARTICOLE SIMILARE:

OPCOM a publicat prețul energiei pe care prosumatorii îl pot încasa în acest an

1 din 10 KWh consumați anul trecut în România a fost din surse eoliene de energie

EXCLUSIV: România va avea, în curând, prima cooperativă de energie verde

Am dat subvenții uriașe pentru regenerabile, dar am creat locuri de muncă în alte țări