Skip to main content

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, și ministrul Afacerilor Economice, Robert Habeck, au deschis astăzi Dialogul privind Tranziția Energetică de la Berlin (BETD 2022), ajuns la cea de-a opta ediție. Sub motto-ul „De la ambiție la acțiune”, miniștri și delegații la nivel înalt din peste 50 de țări vor purta, în perioada 29-30 martie, discuții cu reprezentanți ai comunității de afaceri, mediul academic și societatea civilă. La invitația Guvernului Federal al Germaniei, NewsEnergy.ro participă, în exclusivitate, la acest eveniment de referință, iar pe parcursul celor două zile ale BETD 2022, vă vom ține la curent cu cele mai importante declarații ale înalților oficiali prezenți.

Pe agendă sunt strategii pentru transformarea inteligentă a sistemelor energetice din întreaga lume și soluții pentru atingerea unei mai mari independențe față de combustibilii fosili.

Un alt subiect va fi dimensiunea politicii energetice a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Comunitatea internațională a demonstrat că este capabilă să se miște cu hotărâre. Acum întrebarea este cum ambițiile – așa cum sunt exprimate în declarații și angajamente – pot fi puse în practică, transmite Guvernul Federal, într-un comunicat de presă.

Berlin Energy Transition Dialogue 2022. Berlin, 29.03.2022

Ce rol pot juca eficiența energetică și energiile regenerabile în crearea unei lumi stabile din punct de vedere politic și prospere economic? Aceste întrebări vor ocupa centrul atenției la BETD, precum și în discuțiile de politică planificate. Alte întrebări se vor concentra asupra posibilităților și nevoii de investiții strategice, în special în domeniul energiilor regenerabile. Pentru că a devenit prea evident că trecerea la surse regenerabile nu mai este doar despre promovarea obiectivelor de protecție a climei, ci și despre obținerea unei mai mari securități.

Acest dialog implică și exportatorii tradiționali de combustibili fosili, care se confruntă acum cu provocarea de a-și adapta sistemele economice la un mediu în schimbare. Pentru multe țări, situația creează noi oportunități de diversificare a economiilor lor. Tranziția energetică globală va duce la o creștere a comerțului și la un grad mai mare de interconectare între țări. Un exemplu în acest sens poate fi găsit în parteneriatele energetice pe care Germania le-a format cu țări din întreaga lume.

Tranziția energetică globală și combaterea crizei climatice sunt acum o geopolitică grea

Ministrul federal de externe, Annalena Baerbock: „Războiul brutal de agresiune al Rusiei nu numai că a adus suferințe îngrozitoare oamenilor din Ucraina, ci și a făcut clară pentru fiecare dintre noi dependența problematică a multor state de importurile de energie fosilă. Tranziția energetică globală și combaterea crizei climatice sunt acum o geopolitică grea. Comunitatea internațională urmărește și mai îndeaproape calea Germaniei, iar interesul pentru cooperarea internațională este și mai mare. Sarcina este acum să ne facem noi înșine independenți de importurile de energie din Rusia cât mai repede posibil – și, în același timp, să continuăm cu eliminarea treptată a combustibililor fosili. Dialogul privind Tranziția Energetică de la Berlin este un forum unic pentru a face schimb de idei, a consolida parteneriatele și a dezvolta împreună strategii cu privire la modul în care putem avansa în tranziția energetică globală.”

Extinderea energiilor regenerabile, cheia suveranității energetice

Robert Habeck, la Berlin Energy Transition Dialogue in Berlin, 29.03.2022.

Ministrul Federal pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică, Dr. Robert Habeck: „Războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, cu o încălcare clară a dreptului internațional, a adus și problema securității energetice în prim-planul discuțiilor internaționale. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să promovăm tranziția energetică globală și să promovăm cu hotărâre atât obiectivul expansiunii globale a surselor regenerabile, cât și cel al unei mai mari eficiențe energetice. În plus, trebuie să ne eliberăm de strânsoarea importurilor rusești, astfel încât să fim mai susceptibili la șantaj. Noi, cei din guvernul german, nu ne scutim de niciun efort pentru a realiza acest lucru. Cheia suveranității energetice constă însă în extinderea energiilor regenerabile. Această întrebare este de cea mai mare relevanță pentru securitatea națională, europeană și internațională.”

Energiile regenerabile sunt energii ale păcii

Președintele Federației Germane de Energie Regenerabilă (BEE), Dr. Simone Peter: „Războiul din Ucraina demonstrează într-o manieră dramatică prețul ridicat al dependenței de combustibilii fosili, precum și riscurile energiei nucleare. În schimb, energiile regenerabile dețin potențialul la nivel regional și global de a obține o furnizare de energie independentă, rezistentă la criză, ecologică și ieftină. Energiile regenerabile sunt energii ale păcii și pot prelua aprovizionarea cu energie într-un mod fiabil și care nu este afectat de tensiunile internaționale.”

În conformitate cu tradiția BETD ca forum global pentru tranziția energetică, evenimentul din acest an va cuprinde discursuri și discuții cu Ministrul Federal pentru Mediu – Steffi Lemke, Ministrul pentru Cooperare Economică și Dezvoltare – Svenja Schulze, Directorul General al IRENA – Francesco La Camera și Directorul Executiv al Agenției Internaționale pentru Energie – Fatih Birol.

Din 2015, Dialogul privind Tranziția Energetică de la Berlin este găzduit de Guvernul Federal și co-organizat de Federația Germană pentru Energii Regenerabile (BEE), Asociația Germană Solară (BSW-Solar), Agenția Germană pentru Energie (DENA), precum și firma de consultanță eclareon.

Programul actualizat al conferinței, precum și agenda evenimentelor secundare sunt disponibile la www.energydialogue.berlin.

(SURSĂ FOTOGRAFII: www.energydialogue.berlin)

ARTICOLE SIMILARE:

Timmermans, coordonatorul Green Deal, dă undă verde la cărbune: „Lucrurile s-au schimbat”

Putin spune că Rusia va începe să vândă gaz clienților UE în ruble