Skip to main content

Milioane de oameni din toată lumea resimt efectele catastrofale ale încălzirii globale. Deja de trei de ori mai multe persoane sunt strămutate de criza climatică decât de războaie. Schimbarea climatică este o amenințare și la adresa securității. Raportul IPCC* actual confirmă că răspunsul la ambele riscuri este o tranziție energetică globală rapidă. Reacția la războiul Rusiei s-a dovedit cât de repede pot fi transformate sistemele de alimentare cu energie dacă există voință și e necesar acest lucru. Acestea sunt câteva dintre ideile subliniate la Berlin Energy Transition Dialogue (BETD23), care se desfășoară în perioada 28-29 martie în capitala Germaniei.

Ministrul federal pentru afaceri externe, Annalena Baerbock, a deschis astăzi cea de-a 9-a ediție a BETD23, organizată sub motto-ul „Energiewende – Asigurarea unui viitor verde”. A doua zi a conferinței va fi deschisă de Robert Habeck, ministrul federal pentru afaceri economice și acțiuni climatice.

Pe agenda evenimentului sunt strategii pentru transformarea inteligentă a sistemelor energetice din întreaga lume și căile către neutralitatea climatică. Care este poziția de pornire în BETD din acest an? Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei ne-a arătat în Europa riscurile de securitate foarte reale pe care le implică dependența de furnizorii individuali de combustibili fosili.

Cum putem organiza un efort concertat și global pentru a construi un mediu durabil, sigur și sistem independent de alimentare cu energie? Ce rol pot avea eficienţa energetică şi energiile regenerabile în crearea unei lumi stabile politic și prospere din punct de vedere economic? Aceste întrebări ocupă un loc central în discuțiile de la BETD. O altă întrebare pe ordinea de zi este care sunt investițiile strategice necesare în sectorul energiei regenerabile. A devenit din ce în ce mai evident că trecerea la sursele regenerabile nu mai înseamnă doar atingerea  obiectivelor de protecție climatică, ci și obținerea unei mai mari securități și dezvoltări economice.

Chiar și țările care sunt considerați în mod tradițional exportatori de combustibili fosili se pregătesc pentru un viitor în care energia regenerabilă locală este sursa predominantă de energie. Cu aceasta vine și provocarea de a face ajustările necesare sistemelor lor economice. Pentru aceste țări, precum și multe altele, aceasta este o provocare care creează noi oportunități de diversificare a economiei și de a produce energie mai ieftină decât oricând.

Investițiile făcute astăzi vor decide cine va prelua conducerea noii revoluții industriale

Ministrul federal pentru afaceri externe, Annalena Baerbock - sursa: https://www.energydialogue.berlin/

Ministrul federal pentru afaceri externe, Annalena Baerbock – sursa: https://www.energydialogue.berlin/

Ministrul federal de externe Annalena Baerbock:

„O schimbare masivă către surse regenerabile nu este urgent necesară doar pentru a aborda criza climatică, ci prezintă, de asemenea, o oportunitate economică enormă pentru sectorul public și cel privat. Investițiile făcute astăzi vor decide cine va prelua conducerea noii revoluții industriale. Țări care investesc în hidrogen verde astăzi, de exemplu, vor fi potențialii câștigători de mâine. Dezvoltarea capacităților solare și eoliene în regiunile în care electricitatea a fost până acum insuficientă oferă milioanelor de oameni din întreaga lume șansa de a scăpa de capcana sărăciei. Conferința BETD este locul de întâlnire global pentru cei care doresc să utilizeze această oportunitate sau care preiau deja conducerea. Tranziția energetică globală trebuie să preia ritmul – atât în ​​interesul climei, cât și al prosperității.”

Obiectivul nostru rămâne clar: încălzirea globală trebuie menținută la 1,5°C. Acesta este încă un obiectiv realizabil. Avem cunoștințele, tehnologia și instrumentele necesare pentru a face acest lucru. Dar e nevoie de mai multă acțiune decât a fost cazul până acum. Raportul IPCC actual este un îndemn și o motivație pentru a face tocmai asta. Ceea ce este crucial acum este să facem un progres real în continuarea tranziției energetice. Una dintre premisele pentru aceasta este cooperarea internațională. Criza climatică necesită mai multă, nu mai puțină cooperare: spre transformarea neutră din punct de vedere climatic a sistemelor energetice şi decarbonizarea industriei, care este acum următoarea provocare pe care trebuie să o abordăm. Avem nevoie de standarde uniforme pentru rețelele de hidrogen verde, pentru producția de oțel verde și producția sustenabilă de materiale de construcție. Știm ce trebuie făcut pentru a combate criza climatică. Ceea ce este nevoie acum este voința politică de a face asta fără întârziere„, a declarat Ministrul Federal pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică, Dr. Robert Habeck, într-un comunicat de presă publicat de Ministerul Federal de Externe.

Președintele Federației Germane de Energie Regenerabilă (BEE), Dr. Simone Peter:

„Criza aprovizionării și costurilor alimentată de combustibili fosili, care a fost exacerbată de războiul din Ucraina, poate fi depășită doar prin transformarea completă a furnizării energiei noastre și realizarea a 100% surse regenerabile. Toate țările au potențialul de a profita de surse locale de energie curată. Utilizarea acestui potențial este mai sigură și mai ieftină pentru populație în general și pentru interese de afaceri decât să continuăm importul de combustibili fosile și nucleari. Tehnologiile necesare există în toate sectoarele.

  • Președintele kenyan William Ruto, primul șef de stat care a participat la BETD, a ținut discursul principal în prima zi a conferinței; discursul principal din a doua zi va fi ținut de dr. Sultan Al Jaber (Emiratele Arabe Unite), președintele din acest an al Conferinței Națiunilor Unite COP28 privind schimbările climatice.

Guvernul german găzduiește Dialogul de la Berlin privind tranziția energetică din 2015. Conferința este organizată în cooperare cu Federația Germană pentru Energie Regenerabilă (BEE), Asociația Germană Solară (BSW-Solar), The German Energy Agency (dena), precum și eclareon.

Sunt așteptați să participe peste 2.000 de invitați din aproape o sută de țări conferință BETD de două zile. Programul actualizat al conferinței, precum și agenda evenimentelor secundare sunt disponibil la www.energydialogue.berlin.eu.

*Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice – organismul Națiunilor Unite pentru evaluarea științei legate de schimbările climatice

NewsEnergy.ro participă la BETD23 prin programul de burse oferit jurnaliștilor internaționali de către Ministerul Federal de Externe, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) și Federația Germană pentru Energii Regenerabile (BEE e.V.). 

(Sursa foto: energydialogue.berlin)