Skip to main content

„Raportul IPCC de săptămâna trecută a transmis un mesaj clar din partea științei pe care trebuie să-l respectăm. Lumea pierde cursa de a împiedica temperaturile să crească cu 1,5 grade peste nivelurile preindustriale. Avem o mică fereastră de oportunitate pentru a face o corectare masivă a cursului. Încă mai este timp. Dar trebuie să acționăm acum. Și trebuie să acționăm împreună și trebuie să ne ancorăm răspunsul printr-o tranziție energetică rapidă, bine gestionată și justă”, a declarat Dr Sultan bin Ahmed Al Jaber, Președintele COP28, în cea de-a doua zi a Berlin Energy Transition Dialogue (BETD23), care se desfășoară în perioada 28-29 martie în capitala Germaniei. Energia regenerabilă nu va furniza toată energia cu emisii zero de care avem nevoie. 

NewsEnergy.ro participă la BETD23 prin programul de burse oferit jurnaliștilor internaționali de către Ministerul Federal de Externe, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) și Federația Germană pentru Energii Regenerabile (BEE e.V.). 

Redăm, mai jos, principalele declarații din discursul ținut de Dr Sultan bin Ahmed Al Jaber, Președintele COP28:

Dr Sultan bin Ahmed Al Jaber, la Berlin Energy Transition Dialogue in Berlin, 29.03.2023 - sursa foto: https://www.energydialogue.berlin/press/

Dr Sultan bin Ahmed Al Jaber, la Berlin Energy Transition Dialogue in Berlin, 29.03.2023 – sursa foto: https://www.energydialogue.berlin/press/

„Trebuie să reducem emisiile cu 43% până în 2030. Asta înseamnă doar șapte ani. Și trebuie să facem aceste reduceri în timp ce răspundem nevoilor energetice ale unei populații care va crește cu jumătate de miliard în aceeași perioadă. Șapte ani. Nu toate țările pornesc din aceeași poziție. Și nu toate țările pot căuta aceleași soluții.

Nu putem adopta o abordare universală. Trebuie să explorăm fiecare opțiune disponibilă. Nu este vorba despre surse regenerabile sau hidrogen, sau nucleare, sau captarea carbonului, sau numai folosind petrol și gaze care emit cel mai puțin carbon. De fapt, sunt toate cele de mai sus. Plus tehnologii noi, încă de inventat și, odată inventate, comercializate, avansate și apoi implementate. Trebuie să triplăm capacitatea de energie regenerabilă în următorii șapte ani și să o extindem de șase ori până în 2040.

Energia regenerabilă transformă sectorul energetic, oferind aproape 90% din întreaga capacitate de generare nouă anul trecut. Trebuie să valorificăm acest progres și trebuie să ne bazăm pe această creștere.

Energia regenerabilă nu va furniza toată energia cu emisii zero de care avem nevoie. Există mai mult de 5.000 de fabrici de producție de oțel, ciment și aluminiu în lume astăzi. Și niciuna dintre ele nu poate funcționa numai cu vânt sau numai cu solar. Alături de transportul greu, aceste sectoare cu emisii greu de redus reprezintă peste 30% din emisiile globale. Aici intervin soluții precum hidrogenul, o opțiune pe care am explorat-o în mod proactiv împreună cu partenerii noștri aici, în Germania.

În timp ce hidrogenul are un potențial mare, lanțul valoric al hidrogenului este încă la început. Așa că trebuie să apelăm la alte tehnologii comercializate dovedite, cum ar fi captarea carbonului. IPCC a spus încă din 2016 că tehnologia de captare a carbonului este un factor esențial pentru reducerea emisiilor, însă există doar 44 de milioane de tone de carbon captate pe an la nivel mondial. Sunt sigur că suntem cu toții de acord că nu este suficient. Trebuie să înmulțim acea sumă de 30 de ori, dar știm și că principala barieră aici este costul.

Trebuie dezvoltat lanțul valoric de captare a carbonului al viitorului

Poluare, emisii carbon - sursa foto: Pixabay

Poluare, emisii carbon – sursa foto: Pixabay

Avem nevoie de intervenție inteligentă progresivă a guvernului prin politici și reglementări pentru a atrage și a stimula investițiile în centre private. Trebuie să explorăm tehnologiile emergente de captare a carbonului, cum ar fi mineralizarea aerului direct și osmoza. Și permiteți-mi din nou să trimit o invitație deschisă jucătorilor din inginerie, tehnologie, energie și industria din Germania și din întreaga lume pentru a colabora cu noi și a dezvolta lanțul valoric de captare a carbonului al viitorului.

Trebuie să găsim soluții pentru a transforma captarea carbonului dintr-un cost pe care nu ni-l putem permite într-o oportunitate pe care nu ne putem permite să o ignorăm. Captarea carbonului poate deveni o adevărată punte în tranziția energetică. Emisiile de carbon sunt o problemă de dimensiune industrială care necesită o soluție la scară industrială.

Poate că ați auzit apelul meu de la începutul acestei luni pentru industria petrolului și gazelor, unde am spus pur și simplu că industria petrolului și gazelor trebuie să-și dezvolte jocul și să se alinieze în jurul Net Zero până în 2050 sau înainte și să elimine emisiile de metan până în 2030. Dacă putem face asta în Emiratele Arabe Unite, sunt sigur că toată lumea poate și ar trebui să urmărească același lucru. Trebuie să ne reimaginăm relația dintre sectorul energetic și toate celelalte sectoare. O relație în care sectorul energetic colaborează cu emițători mari, companii de tehnologie și comunitatea financiară, precum și cu societatea civilă pentru a găsi soluțiile inovatoare de care toți avem nevoie disperată.

BETD23: Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă

Saracie, incalzire globala, schimbari climatice, tranzitie echitabila - sursa foto: Pixabay

Saracie, incalzire globala, schimbari climatice, tranzitie echitabila – sursa foto: Pixabay

În realizarea acestei tranziții, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă. Anul trecut, economiile în curs de dezvoltare au primit doar 20% din investițiile în tehnologie curată. Acestea sunt economii care reprezintă 70% din populația lumii, adică peste 5 miliarde de oameni, iar 800 de milioane dintre ei nu au deloc acces la energie. Ei trebuie să aibă acces la cele mai puțin intense opțiuni energetice disponibile în prezent, deoarece toți rămânem concentrați pe construirea sistemului energetic de mâine.

Și, desigur, un factor critic de succes aici sunt finanțele. Capitalul. De fapt, mult capital. Avem nevoie de o reformă holistică a arhitecturii financiare internaționale globale și de transformarea holistică a tuturor băncilor multilaterale de dezvoltare. Aceste instituții au fost înființate în urmă cu aproape 80 de ani pentru a rezolva inechitatea postbelică și pentru a conduce reconstrucția. Trebuie să le impulsionăm mandatul și să actualizăm modelele de operare pentru a răspunde și a ne adapta cerințelor secolului XXI. Finanțarea trebuie extinsă, făcută mult mai disponibilă, mult mai accesibilă. Și motivul pentru care continuu să subliniez că finanțarea trebuie să fie disponibilă și accesibilă este pur și simplu pentru a ajuta la reducerea riscului și pentru a asigura activarea capitalului privat la un multiplu.

Dacă facem mișcări uriașe astăzi, putem crea o cale cu emisii scăzute de carbon către o destinație cu creștere mare. Tranziția energetică reprezintă cel mai mare salt în dezvoltarea umană și economică de la prima revoluție industrială. Dar se va întâmpla doar în intervalul de timp necesar, dacă fiecare își face partea și trage în aceeași direcție. Nimeni nu poate fi pe margine și nimeni nu poate fi lăsat în urmă. Eșecul nu este doar o opțiune.

Și imaginați-vă beneficiile pe care succesul le poate aduce tuturor. O lume care creează creștere economică în timp ce elimină și reduce emisiile. O lume în care prosperitatea și durabilitatea merg mână în mână. Și o lume în care toți oamenii pot aștepta cu nerăbdare să se bucure de avantajele dezvoltării economice durabile. Pe scurt, o lume în care ținem pe loc emisiile, nu progresul. De dragul acestei generații și a tuturor celor care urmează, succesul este responsabilitatea noastră. Succesul este obligația noastră. Să facem succesul în destinul nostru”.

Guvernul german găzduiește Dialogul de la Berlin privind tranziția energetică din 2015. Conferința este organizată în cooperare cu Federația Germană pentru Energie Regenerabilă (BEE), Asociația Germană Solară (BSW-Solar), The German Energy Agency (dena), precum și eclareon. Programul actualizat al conferinței, precum și agenda evenimentelor secundare sunt disponibile la www.energydialogue.berlin.eu.