Skip to main content

Centrala Romgaz de 430 MW de la Iernut, care ar fi trebuit să fie pusă în funcțiune în această iarnă, va fi dată în folosință abia în a doua parte a anului viitor. În acest context, ne vom baza tot pe vechile grupuri de la Iernut ca să trecem iarna.

„Avem o nerealizare la Iernut, o nefinalizare a investiției în grafic cu termen de prelungire la jumătatea anului sau peste această perioadă”, a declarant astăzi Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la conferința „Energie cu responsabilitate”, organizată de publicația Invest Energy și la care NewsEnergy este partener media.

 „În acest context am fost nevoit să reevaluăm capacitățile vechi de la Iernut, să reconfigurăm oprirea planificată pentru circuitul de răcire și lucrările care s-au făcut acolo astfel încât să avem și pentru această iarnă disponibili cei 300 de MW pe care i-am avut tot timpul”, a adăugat acesta Vișan.

El a mai spus că s-a trecut la o analiză permanentă a acestui proiect. „Sper ca anul viitor și această capacitate care este absolut necesară să fie disponibilă”, a adăugat Vișan.

Centrala de la Iernut ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, iar una dintre cauzele care au dus la întârzieri este majorarea salariilor în construcții, decisă prin OUG 114/2018. Producătorul naţional de gaze Romgaz, a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro.