Skip to main content

Noul coronavirus loveşte marile companii petroliere ale lumii, în condiţiile în care cererea din China scade puternic şi trage în jos după ea preţul petrolului.

În aceste condiţii, reprezentanţii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) se întâlnesc săptămâna aceasta, mai multe zile la rând, pentru a evalua impactul epidemiei cu noul coronavirus din China asupra cererii de ţiţei.

Ei vor să stabilească ce măsuri pot lua pentru a contracara faptul că preţul petrolului a scăzut la cel mai mic nivel din acest an, cu 20% sub vârful din ianuarie.

Cererea din partea Chinei, cu 20% mai mică

Răspândirea virusului a dus la restricţii de călătorie şi, ca urmare, fabrici, birouri şi magazine au rămas închise după vacanţa de Anul Nou.

Acest lucru înseamnă că cel mai mare imporator de ţiţei, China, care de regulă consumă circa 14 milioane de barili pe zi, are nevoie de mult mai puţin petrol pentru a pune în funcţiune maşinăriile şi vechiculele şi pentru a ţine becurile aprinse.

De asemenea, impactul este uriaş şi asupra cererii de combustibil pentru aviaţie, în contextul în care companii din toată lumea şi-au suspendat zborurile către China.

  • Potrivit Bloomberg, consumul zilnic de petrol al Chinei a scăzut cu 20%, adică echivalentul consumului cumulat al Marii Britanii şi al Italiei.

În consecinţă, Sinopec, cel mai mare operator de rafinare din Asia, deţinut de guvernul chinez, a redus cantitatea de ţiţei procesată cu 600.000 de barili pe zi sau cu 12%, cel mai mare declin din ultimii 10 ani.

Această scădere a şocat industria energetică, potrivit lui Phil Flynn: “Nu am mai văzut niciodată o scădere a cererii atât de dramatică, la o scară atât de mare, care se mişcă atât de rapid”, scrie BBC.

Ce măsuri ar urma să ia companiile petroliere

Marile companii petroliere ar putea decide noi reduceri ale producţiei, pentru a face faţă scăderii preţurilor.

Luni, Iranul, membru al OPEC, a cerut deja măsuri în acest sens, astfel că analiştii se aşteaptă ca, la întânirile care au loc în aceste zile, companiile să ia decizia să scadă producţia cu 500.000 –1.000.000 de barili pe zi.