Skip to main content

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, s-a remarcat printr-un discurs „sforăitor” ținut ieri la Chișinău, cu ocazia semnării contractului de achiziție de către Eurotransgaz a Întreprinderii de Stat Vestomoldtransgaz, compania reponsabilă pentru gazoductul Ungheni-Chișinău.

Conducta va fi o prelungire a gazoductului Iași-Ungheni, dată în funcțiune în 2014, cu scopul de a aproviziona Republica Moldova cu gaze din România.

Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a avut loc în prezența miniștrilor economiei din Republica Moldova și România – Chiril Gaburici și, respectiv, Dănuț Andrușcă, precum și a directorului general al S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Ion Sterian.

Cu această ocazie, ministrul român al Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat:

„Este mai mult decât o privatizare. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiție. Este mai mult decât o mișcare strategică din partea României sau a Republicii Moldova. Este vorba despre înfrățire și despre unirea românilor cu români. Acum, printr-un contract, mâine, printr-un gazoduct, poimâine prin alte măsuri și acțiuni la fel de concrete și la fel de ferme”.

El a adăugat că „România adoptă politica faptelor în relație cu Republica Moldova. Aceasta este așteptarea pe care o au de la noi atât cetățenii români, cât și cei din Republica Moldova”.

La rândul său, Chiril Gaburici, ministrul economiei și infrastructurii din Republica Moldova, a afirmat, printre altele, că „prin semnarea acestui contract, putem afirma cu certitudine că am făcut încă un pas major spre construcția unui proiect de infrastructură foarte important pentru Republica Moldova. (…) Acest proiect, în mod implicit, va contribui la creșterea gradului de securitate energetică a Republicii Moldova într-o perioadă extrem de dificilă, în care diversificarea surselor de alimentare cu resurse energetice, în special cu gaze naturale, este un subiect de o actualitate deosebit de importantă”, se arată într-un comunicat al Transgaz trimis la Bursa de Valori București.

„Evenimentul de astăzi este un progres în direcția creării condițiilor de bază pentru construirea gazoductului între Ungheni și Chișinău, cu toate reperele definite și aprobate în proiect, și care va oferi Republicii Moldova o flexibilitate mai mare în alegerea unor rute și surse optime de aprovizionare cu gaze a consumatorilor din țară”, a declarat, la rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

La ceremonia desfășurată la sediul Ministerului Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova au mai participat ambasadorul României în Republica Moldova, angajați ai Ministerului Economiei și Infrastructurii și ai Agenției Proprietății Publice din Republica Moldova, precum și reprezentanți ai casei de avocatura „Țucă, Zbârcea și Asociații” și ai Băncii Comerciale Române Chișinău S.A., care au acordat asistență în pregătirea și finalizarea contractului.

În urma achiziției Vestmoldtransgaz, Eurotransgaz – filiala din R. Moldova a Transgaz – va fi responsabilă de construirea conductei Ungheni-Chişinău, care va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România spre Republica Moldova. Transgaz a promis că noua conductă va fi gata până la finele acestui an. Investițiile vor fi de circa 93 milioane de euro.

Explicație foto: Miniștrii Dan Andrușcă (dreapta) și Chiril Gaburici (stânga). Sursa: mei.gov.md