Skip to main content

Peste 16.000 de contoare inteligente destinate consumatorilor casnici și non-casnici mici din municipiul Bacău, precum și echipamentele necesare pentru funcționarea sistemului de distribuție inteligent vor fi instalate în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, demarat luna trecută, a anunțat compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON.

Investiţia, în valoare totală de peste 46 milioane de lei (inclusiv TVA), este cofinanțată cu 37 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională – REACT EU (prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa prioritară 10: Creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei), contribuţia companiei Delgaz Grid fiind de aproape 9 milioane de lei, inclusiv TVA în valoare de aproximativ 7 milioane de lei.

Modernizare retea electricittate - sursa foto: Delgaz Grid

Modernizare retea electricittate – sursa foto: Delgaz Grid

Vor fi integrate în SCADA (achiziție de date și control la distanță) 83 de posturi de transformare, 5 puncte de alimentare, 6 separatoare telecomandate, iar stațiile de transformare Letea și Gheraești vor fi modernizate și integrate în SCADA. De asemenea, vor fi modernizate 76 de posturi de transformare, iar 7 vor fi înlocuite.

Pe lângă contorizarea inteligentă, proiectul urmărește și creșterea calității serviciilor de distribuție a energiei electrice ca urmare a reabilitării, automatizării și integrării în SCADA a rețelei de medie tensiune.

Contorizarea inteligentă oferă o serie de beneficii și facilităţi, și anume:

  • Indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului;
  • Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând clienților o mai bună gestionare a consumului şi bugetului;
  • Facilitează alegerea de către client a unor tarife diferențiate;
  • Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz;
  • Operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare la un consumator la care este instalat şi integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client.

Proiecte de investiții cu fonduri europene

Accesarea surselor de finanțare europeană reprezintă o prioritate pentru companie în vederea realizării obiectivelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii de distribuție din gestiunea Delgaz Grid SA.

Compania are în prezent 7 proiecte în curs de implementare finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în valoare totală de 293 mil lei (fără TVA), din care cofinanțarea nerambursabilă reprezintă aproximativ 219 milioane lei. Cele 7 proiecte vizează obiective de modernizare și digitalizare a rețelei de distribuție a energiei electrice, în scopul creșterii capacității de preluare a energiei din surse regenerabile și implementarea sistemului de contorizare inteligentă.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3 miliarde de euro.