Skip to main content

Domnul Octavian Lohan, unul dintre cei mai buni profesioniști ai sectorului din ultimii 30 de ani, a încetat din viață. Printre funcțiile deținute au fost și cele de Director al Dispecerului Energetic Național, dar și membru al Directoratului Transelectrica, contribuind în mod semnificativ la interconectarea Sistemului Electroenergetic Național la rețeaua europeană de transport al energiei electrice.

Conducerea și angajații CNTEE Transelectrica SA îi aduc un ultim omagiu:

„Domnul Lohan și-a dedicat întreaga sa carieră  Sistemului Electroenergetic Național, unde a devenit o referință profesională pentru toți cei care au avut șansa să colaboreze cu dumnealui. Experiența domniei sale a fost una impresionantă, de-a lungul carierei fiind parte activă a marilor schimbări ale sectorului energetic din ultimii 40 de ani. A operat Sistemul Electroenergetic Național înainte de 1989, în condițiile de funcționare extrem de dificile de la acea vreme. Ulterior, a fost implicat și a coordonat, obținând o performanță deosebită, în toate transformările care au avut loc în sectorul energetic în general, și în cadrul SEN în special, după anul 1990. Astfel, domnul Octavian Lohan a participat la procesele de interconectare la rețeaua electrică europeană și de cuplare a celor două zone europene sincrone, la cele de implementare a piețelor de energie electrică, de operare coordonată și de integrare a resurselor regenerabile în SEN, gestionând fiecare etapă la un nivel ridicat de performanță.

De-a lungul timpului domnul Octavian Lohan și-a pus amprenta în dezvoltarea și modernizarea SEN și a CNTEE Transelectrica SA, din diferite poziții de conducere: Director al Dispecerului Energetic Național, Director de Divizie UNO-DEN, Director General, Director General Adjunct și membru al Directoratului.

Pierderea este una dureroasă pentru specialiștii din CNTEE Transelectrica SA, pentru că de la el toți am învățat nu numai ce înseamnă să fii un bun profesionist, dar și ce înseamnă să-ți faci cu dragoste și dăruire profesia pe care ți-ai ales-o. De aceea, domnul Lohan a fost apreciat, respectat și iubit atât ca profesionist, cât și ca om și coleg excepțional.  Personalitatea domnului Lohan inspira încredere și optimism, el privea totul cu flexibilitate, dar rămânea un om integru și robust.

Domnul Octavian Lohan, formator al specialiștilor de azi din DEN și CNTEE Transelectrica SA, coleg, frate și părinte pentru mulți, va rămâne mereu în amintirea colectivă a Transelectrica, drept un exemplu desăvârșit de profesionalism și devotament.

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Fragmente din Dialogul de suflet cu Octavian Lohan

  • În memoria domnului Octavian Lohan, redăm mai jos și câteva extrase din volumul I „Seniorii Energiei”, scris de Ella Ratcu, profesionist cu îndelungă experiență în sectorul energetic (Icemenerg, Renel-Conel, Transelectrica), în prezent consilier la Consiliul Mondial al Energiei.
Octavian Lohan - sursa: Ella Ratcu

Octavian Lohan – sursa: Ella Ratcu

Când s-a produs marele cutremur din martie 1977 și avaria de sistem din 10 mai 1977 eram încă la Curtea de Argeș. În decembrie 1977 am venit la DEN ca dispecer energetic, unde răspundeam de comanda operativă a rețelei de transport a SEN. Până atunci DEN avea numai 11 dispeceri șefi de tură, care lucrau în schimburi: câte un șef de tură și un ajutor. După cutremur, văzând cât de greu s-au descurcat, conducerea DEN a luat hotărârea să pună câte doi oameni în permanență pe fiecare tură. Atunci a fost momentul în care s-a început recrutarea de oameni pentru Dispecerul Energetic Central. La dispecer veneau numai oameni cu experiență, selectați din întreaga țară, nu direct de pe băncile facultății. Așadar, mi-am luat transferul de la Curtea de Argeș și m-am angajat la DEN. Îmi plăcea mult activitatea de la dispecer, unde trebuia să fii tot timpul pe fază și să iei decizii rapide. Se potrivea perfect cu firea mea. Între 1977-1986, am fost dispecer energetic la DEN și am răspuns de comanda operativă a rețelei de transport, apoi timp de 10 ani am fost dispecer șef tură, 4 ani am fost șeful serviciului SPAF unde răspundeam de analiza regimurilor de funcționare și de programare operativă a funcționării SEN. În 1999, am fost numit directorul Diviziei Transport-Dispecer (CONEL), iar între 2000-2008 am fost directorul Unității Operaționale-Dispecerul Energetic Național (așa se numea atunci), după care am fost numit director general adjunct al Transelectrica”.

”(…) La noi, la DEN, este o tradiție să ne întâlnim cu toții de sărbători, de Paște, de Crăciun, de Ziua Energeticianului. Sunt zile în care invităm întotdeauna și pensionarii noștri, iar tinerii sunt încântați pentru că în felul acesta se cunosc și relaționează frumos unii cu alții. Noi, la DEN, am fost si suntem ca într-o mare familie!”

Drum lin, domnule Lohan! Vă mulțumim mult pentru tot sprijinul de specialitate pe care l-ați acordat mereu jurnaliștilor! 

Condoleanțe familiei!

(Sursă foto main: ZF.ro)