Skip to main content

Iniţiativa europeană privind dezvoltarea urbană a lansat miercuri o a doua cerere de propuneri, în valoare de 120 de milioane de euro, pentru proiecte inovatoare care ar trebui să dezvolte şi să testeze noi soluţii pentru abordarea provocărilor urbane actuale, informează într-un comunicat Comisia Europeană, scrie Agerpres. Cererea de propuneri vizează proiecte care declanşează o transformare reală în oraşe, generează investiţii şi inspiră alte oraşe.

Proiectele trebuie să se axeze pe una dintre următoarele trei priorităţi:

Înverzirea oraşelor (să experimenteze şi să ofere soluţii inovatoare tangibile pentru infrastructurile verzi şi albastre, abordând provocările legate de biodiversitate, poluare şi climă)

Turismul durabil (pentru a stimula transformarea verde şi digitală pe termen lung, rezilienţa şi sustenabilitatea în sectorul turismului). Acest lucru ar putea fi realizat prin diversificarea produselor turistice, prin urmărirea unui impact pozitiv asupra comunităţilor locale şi asupra mediului, prin promovarea incluziunii sociale şi a inovării sociale şi prin îmbunătăţirea legăturilor cu zonele şi oraşele mai mici.

A treia prioritate o reprezintă mobilizarea talentelor în oraşele aflate în declin – proiecte-pilot integrate şi bazate pe realitatea zonei pentru a testa noi soluţii pentru a reţine şi a atrage talente. Acest lucru ar putea fi realizat prin implicarea comunităţilor locale şi prin luarea în calcul a dimensiunii economice, sociale şi de mediu cauzate de tranziţia demografică.

Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) va finanţa 80% din costul proiectelor selectate. Fiecare proiect poate primi până la cinci milioane de euro. O parte din această finanţare va sprijini transferul soluţiilor inovatoare către alte oraşe din Europa pentru a garanta un impact şi mai mare, în special în oraşele şi regiunile care au cea mai mare nevoie de transformare urbană durabilă. Pentru aceasta, autorităţile urbane sprijinite vor institui parteneriate de transfer cu alte trei oraşe în vederea reproducerii proiectelor.

Cererea de propuneri este deschisă tuturor oraşelor din UE care se prezintă separat sau ca grup. Candidaţii interesaţi sunt invitaţi să se înregistreze la seminarele de informare şi la alte reuniuni programate în săptămânile următoare. Detaliile vor fi disponibile pe site-ul Iniţiativei europene privind dezvoltarea urbană. Data-limită pentru depunerea candidaturilor este 5 octombrie 2023, mai scrie AGERPRES.

Sursa foto: Pixabay

ARTICOLE SIMILARE:

Eurobarometru: Românii sunt îngrijorați de efectele poluării aerului asupra sănătății și solicită acțiuni mai ferme

Petiție pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov