Skip to main content

În contextul reducerii semnificative a prețului electricității pe piața angro, guvernul ia în calcul să liberalizeze mai devreme cu 6 luni prețul electricității pentru consumatori, respectiv de la 1 iulie 2020, ceea ce va conduce la facturi mai mici pentru consumatori, a declarat astăzi Niculae Havrileț, secretar de stat responsabil de energie în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

„Cu siguranță se va face liberalizarea prețului gazelor naturale la 1 iulie. (…) Ne preocupă acest aspect pe ambele piețe. Piețele din amonte, în special angro, cu nivelul ultra scăzut din această perioadă, presează asupra prețului la consumatorul final în sensul descreșterii. De ce să nu îl lăsăm să beneficieze de această scădere din angro? Avem în discuție să facem o liberalizare în avans și pe piața de energie electrică, pentru că ANRE nu mai poate institui prețuri administrative la producătorii de electricitate, urmare a unui diferend în instanță cu producători din zona nucleară și hidro. Deci nu mai poate să instituie prețuri, dar având în vedere și evoluția pozitivă de pe piața angro, dorim să liberalizam și pe piața de energie electrică, cu prețuri mai mici decât sunt acum în facturile consumatorilor finali”, a afirmat Niculae Havrileț.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului „Petrolul în Noua Economie‘’, organizat astăzi de EM360 și România Durabilă.