Skip to main content

Iulian Iancu (PSD), președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, a lipsit ieri de la ședința comună a comisiilor de specialitate din Parlament prin care s-a votat numirea lui Marian Neacșu ca vicepreședinte al ANRE, deși ar fi trebuit să fie prezent. Ulterior, a contestat nominalizarea lui Neacșu. Unul dintre motivele invocate este că acesta a fost condamnat penal la șase luni cu suspendare, pentru că și-a angajat fiica la biroul parlamentar. Pe de altă parte, și Iulian Iancu a fost implicat în două scandaluri similare.

Primul, după ce și-a angajat fratele la cabinetul de parlamentar. Iancu a scăpat de urmărirea penală și posibila condamnare pentru că faptele s-au prescris. Mai exact, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat în 2015 că Iulian Iancu a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de subinginer în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând astfel dispozițiile dispozițiile din Legea 161/2003 referitoare la incompatibilități. „În baza contractului încheiat, fratele său a obținut venituri salariale în cuantum total de 23.460 lei”, a afirmat ANI.

  • În cazul lui Iulian Iancu, dar și al altor 27 de foști sau actuali parlamentari, a intervenit termenul de prescripție de 5 ani pentru conflictul de interese de natură penală, a precizat ANI. Mai multe detalii găsiți AICI.

Al doilea scandal a izbucnit în 2018, după ce presa a aflat că nora deputatului, Nicoleta Iancu, s-a angajat chiar la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituție condusă de fostul său coleg de partid, Dumitru Chiriță. Nicoleta Iancu a fost angajată la ANRE în postul de expert la Serviciul relaţii publice şi comunicare, după ce a susţinut interviul în faţa Comisiei de Evaluare şi a obţinut un punctaj de 95,67 puncte, potrivit unei informări a ANRE.

Instituția nu a vrut să comunice salariul câștigat de aceasta, însă ANRE este una dintre autoritățile publice care oferă cele mai mari salarii. Mai multe detalii găsiți AICI.

Un specialist în furaje de la PRO România la vârful ANRE

Marian Neacsu - sursa: Facebook

Marian Neacsu – sursa: Facebook

Așa cum NewsEnergy relata ieri, Marian Neacșu, un specialist în furaje și nutriția animalelor, fost secretar general al PSD, în prezent membru al partidului PRO România condus de fostul premier Victor Ponta, a fost numit în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în comisiile de specialitate din Parlament. Neacșu nu a fost prezent la o audiere nici măcar formală, iar alegerea lui s-a făcut cu sprijinul larg al PSD.

Marian Neacșu (foto) a fost ales cu 24 de voturi pentru, cu toate că acesta nu are nici experiența necesară pentru acest post și are o condamnare definitivă cu suspendare, după ce și-a angajat ilegal fiica la biroul său parlamentar.

Deși legea prevede că pentru acest post trebuie să aibă experiență de cel puțin 5 ani în funcții de conducere în sectorul energetic, Neacșu are la activ cursuri precum „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator” sau “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor”. Citiți CV-ul lui complet AICI.

Iancu: „Va aduce prejudicii de imagine”

După ce ieri a lipsit de la vot, Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților – una dintre cele două comisii care trebuia să desemneze un vicepreședinte ANRE – a trimis o scrisoare președintelui Camerei Deputaților, în care contestă numirea lui Neacșu. Principalul argument invocat: „împotriva acestuia a fost pronunțată o condamnare penală cu pedeapsă privativă de libertate, rămasă definitivă”.

  • În plus, acesta nu are experiența de cel puțin 5 ani în domeniul energiei, cerută de lege pentru o astfel de funcție, mai spune Iancu.

De asemenea, procedura de selecție „încalcă regimul de transparență decizională și dreptul constituțional al cetățenilor de a candida pentru o funcție publică, drept pentru care și procedura a fost contestată”.

„Prin urmare, domnule Președinte, acestea sunt motivele pentru care nu am putut susține această nominalizare, fiind convins că va aduce prejudicii de imagine atât partidului, Camerei Deputaților, cât și candidatului în sine”, a conchis Iulian Iancu. Citiți documentul complet: adresa-iulian-iancu.

Și deputatul USR Claudiu Năsui a declarat, pentru publicația Financial Intelligence, că numirea lui Marian Neacșu s-a făcut printr-o încălcare flagrantă a regulamentului de votare.

Notă: Articolul a fost actualizat pentru completarea informațiilor.

ARTICOLE SIMILARE:

Numire scandaloasă. Un specialist în furaje de la partidul PRO România, ales vicepreședinte ANRE

SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat

Parlamentul a aprobat JAFUL TOTAL asupra celor mai valoroase companii energetice

Administratorii Oil Terminal și-au triplat indemnizațiile, profitul companiei s-a prăbușit dramatic