Skip to main content

Parlamentarii au votat morţiunea de cenzură depusă de PSD, cu 261 de coturi pentru şi 139 împotrivă, astfel că Guvernul condus de Ludovic Orban a picat.

Moţiunea de cenzură a fost intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că scorul cu care trecut moțiunea a fost unul impresionant. Ciolacu a precizat că se va consulta cu liderul Pro România, Victor Ponta, pentru a merge la Cotroceni cu o propunere comună de premier.
„Guvernul Orban a căzut. Părerea mea este că e un pas foarte mare pentru democraţia României, mai ales pentru sănătatea românilor. A fost o mobilizare cum nu s-a mai întâmplat până acum. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva, să treacă o moţiune cu un asemenea scor. Mă bucur, înseamnă că s-au trezit foarte mulţi colegi. Nu am reuşit eu să îi mobilizez atât de mult cât a reuşit domnul Orban”, a spus Ciolacu.
El a adăugat că în acest moment este o criză politică provocată de Ludovic Orban şi de PNL.

Orban: Parlamentul e condus de forţe retrograde

Parlamentul este dominat de ”forţe retrograde”, care au călcat în picioare democraţia, dar Guvernul cade în picioare, a afirmat Ludovic Orban, după adoptarea de către Parlament a moţiunii de cenzură.

„Un Parlament dominat de forţe retrograde, (…) care a călcat în picioare democraţia, interesele fundamentale ale României, a decis astăzi prin moţiune de cenzură căderea Guvernului pe care îl conduc. Aşa cum am zis înainte de moţiune, Guvernul cade în picioare”, a spus Orban.

USR:  Alegerea primarilor în două tururi a fost sacrificată pentru declanşarea alegerilor anticipate

„Votul de astăzi de la moţiunea de cenzură arată că a fost întemeiată temerea noastră că alegerea primarilor în două tururi este sacrificată pentru declanşarea alegerilor anticipate. Ar fi existat cu siguranţă variante mai bune, dacă s-ar fi dorit. Iar problema putea fi rezolvată demult, încă din noiembrie 2019. Dar partidele aparţinând vechii clase politice au ales, din păcate, în numele românilor. Şi tot vechea clasă politică a decis, ignorând binele românilor şi punând mai presus bunăstarea baronilor locali, ca preşedinţii de consilii judeţene să nu fie aleşi în două tururi”, a postat USR pe Facebook.

Decizia Parlamentului, publicată în Monitorul Oficial

Decizia Parlamentului privind adoptarea moţiunii de cenzură a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri după-amiază, la mai puţin de o oră după finalizarea votului.

PSD a depus moţiunea după ce, săptămâna trecută, Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii alegerilor primarilor în două tururi de scrutin.