Skip to main content

Public Power Corporation S.A. (PPC) anunță semnarea pe 19 aprilie 2023 a unui acord cu Fondul Proprietatea S.A. pentru achiziționarea tuturor participațiilor deținute de acesta în E-Distribuție Muntenia S.A. (12%), E-Distribuție Dobrogea S.A. (24,1%), E-Distribuție Banat S.A. (24,1%), Enel Energie Muntenia S.A. (12%) și Enel Energie S.A. (12%) în România, pentru o sumă totală de 650 milioane de lei (aproximativ 130 de milioane de euro), a transmis PCC într-un comunicat de presă.  

Acordul a fost încheiat ca urmare a semnării de către Enel S.p.A. și PPC pe data de 9 martie a unui acord privind vânzarea tuturor participațiilor deținute de Grupul Enel în România.

Finalizarea vânzării în baza contractului cu Fondul Proprietatea este condiționată, printre altele, de finalizarea tranzacției dintre Enel și PPC.

Acordul privind achiziția activelor Enel din România se aliniază strategiei PPC privind tranziția energetică, dar și cu planul său de expansiune în Europa de Sud-Est, permițând explorarea unor oportunități de creștere pe o piață mai puțin congestionată. Acordul, semnat pe 9 martie, a primit feedback pozitiv din partea Fitch și S&P, iar tranzacția, odată încheiată, va poziționa PPC ca lider pe piața din Europa de Sud-Est.

Despre Grupul PPC

Prezent în cinci țări din sud-estul Europei și cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, care produce, distribuie și furnizează energie electrică către consumatori. Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piață), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziției EDS – Energy Distribution Solutions în 2018) și România (achiziția Enel România urmând să fie finalizată până în trimestrul III 2023). PPC a fost fondată în 1950 și este listată la Bursa de Valori din Atena din 2001.

CONTEXT

Pe 9 martie 2023, Enel S.p.A. (“Enel”) a semnat cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (“PPC”) un acord pentru vânzarea tuturor participațiilor deținute de către Grupul Enel în România. Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societățile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acțiuni). „Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta partenerii și clienții finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți”, a transmis, la acel moment, Enel România.

Sursa foto: Public Power Corporation