Skip to main content

Moscova prezintă proiectul gazoductului Nord Stream 2 ca pe un simplu proiect comercial, care să asigure necesarul de gaze naturale al Europei. Însă Gazprom nu este o entitate comercială, iar Rusia astăzi nu este un aliat al Europei, ci mai degrabă un stat sancționat, angajat într-un război pe continent și decisă să destabilizeze UE și NATO, scrie, într-un articol de opinie publicat de Reuters, Agnia Grigas, membru senior la Atlantic Council, un think tank american specializat în afaceri internaționale.

„Nord Stream 2 poate da forțelor militare ruse o mână mai liberă în Ucraina, poate împiedica politica externă și strategia energetică ale UE și, de asemenea, să crească influența Moscovei asupra elitelor politice și de business din Germania, agravând astfel diviziunile dintre Europa și SUA”, notează Agnia Grigas.

Ea mai notează că: „Infrastructura creată prin Nord Stream 2 îi va permite Gazprom să taie tranzitul de gaze prin Ucraina, reducându-i acesteia veniturile cu 2 miliarde de dolari din tarifele de tranzit (aproximativ 6% din bugetul proiectat pentru 2018). Dincolo de venituri, însă, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat recent, la Berlin, că adevăratul pericol stă în faptul că Rusia poate lansa un atac terestru masiv împotriva Ucrainei fără teama că va afecta infrastructura de conducte a Ucrainei și că va întrerupe astfel exporturile Gazprom spre statele vest-europene.

De partea celaltă, cancelarul german Angela Merkel nu este de acord cu Morawiecki, susținând că Nord Stream 2 este un proiect care nu pune în pericol diversificarea energetică. Interesele de afaceri ale Germaniei văd beneficii pentru țară dacă va deveni centru de distribuție a gazelor rusești. De asemenea, Germania vrea să își asigure resursele de gaze, fiindcă renunță la energia nucleară.

Din păcate, finalizarea Nord Stream 2 va fi un contraatac la principiile majore ale strategiei energetice și ale politicii externe ale UE. Va provoca aproape două decade de eforturi făcute de Bruxelles ca să crească securitatea energetică a UE prin crearea de alternative la gazul rusesc, așa cum este Coridorul Sudic de Gaze care ar aduce gaz caspic în Europa, ori cum sunt investițiile în terminale LNG și interconexiuni între sistemele de transport, creșterea ponderii regenerabilelor sau sprijinirea Ucrainei și menținerea unei unități față de Moscova”, se arată în analiza publicată de Reuters.

Gazoductul Nord Stream 2, care a fost criticat vehement de Varșovia, va lega Rusia de Germania prin Marea Baltică, ocolind Polonia, Ucraina și statele baltice. Premierul polonez a declarat că Ucraina a fost relativ sigură atâta timp cât controla tranzitul gazelor către Europa Centrală.

La rândul său, secretarul american pentru Energie, Rick Perry, consideră că proiectul reprezintă o amenințare pentru securitatea Europei Centrale și de Est.

Sursa foto: www.nord-stream2.com (Explicație foto: Peste 600 de trenuri transportă conducte produse de Europipe în Germania în Portul Mukran. Fiecare tren are 37 de vagoane și transportă 148 de bucăți de conductă.)