Skip to main content

Săptămâna aceasta, grupul austriac OMV a anunţat că va amâna aprobarea investiției în producția gazelor din Marea Neagră, din cauza cadrului de reglementare din România. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a spus că această amânare pune „o mare problemă”.

  • În februarie 2018, premierul Viktor Orban anunța că Ungaria va importa 4 miliarde de metri cubi de gaze din România și că astfel epoca monopolului gazului rusesc va ajunge la final.

Într-un interviu acordat miercuri Bloomberg și publicat astăzi, ministrul ungar de Externe a mai afirmat că solicitarea autorităţilor americane ca Ungaria să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie şi să îşi reducă dependenţa de Rusia este blocată de mai multe state aliate din Uniunea Europeană şi NATO. El a respins criticile potrivit cărora Budapesta încearcă să strângă legăturile cu Moscova.

  • Administraţia de la Washington a îndemnat Ungaria şi alte state aliate să găsească noi surse de aprovizionare cu gaze naturale, în ideea de a reduce influenţa Rusiei în fostele țări comuniste. Sursele alternative includ un uriaş câmp de gaze în România, deţinut de grupul austriac OMV AG şi grupul american Exxon Mobile Corp., precum şi gaze naturale lichefiate din SUA via Croaţia, notează Bloomberg.

Însă, după ce guvernul croat a decis miercuri să investească 100 milioane de euro (115 milioane de dolari) într-un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate, diplomatul ungar a spus că livrările americane par prea scumpe.

Independența Ungariei de Rusia, „blocată” de state UE și NATO

Peter Szijjarto subliniază că Ungaria a făcut ceea ce ţinea de ea prin construcţia terminalelor de interconectare cu România şi Croaţia, însă pe de alte parte statele aliate din UE şi NATO nu şi-au respectat partea lor de învoială.

„Guvernul SUA este unul din cei mai vocali care îndeamnă Ungaria să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. Însă acest lucru depinde de prieteni: prieteni din Austria, prieteni din Croaţia şi prieteni din America, de state membre UE şi NATO. Până acum niciunul dintre aceştia nu a făcut paşii necesari care să ne ajute să ne diversificăm sursele de aprovizionare”, a spus Szijjarto.

„Nu trăim pe Marte. Trăim în Europa Centrală”

Decizia premierului ungar de a acorda Rusiei un contract pentru extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria, precum şi frecventele vizite la Budapesta ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin au alimentat criticile potrivit cărora Ungaria se îndreaptă spre est.

În replică, Szijjarto spune că relaţia Ungariei cu Rusia este una „transparentă”, adăugând că Ungaria este un aliat de încredere al NATO care vrea să menţină deschise liniile de comunicare cu estul.

Nu trăim pe Marte. Trăim în Europa Centrală şi am fost expuşi întotdeauna la presiuni din toate direcţiile. Interesul nostru, pe baza istoriei noastre, este să existe relaţii normale între est şi vest”, a afirmat ministrul ungar de Externe.

În afară de energie, un alt punct de disensiune este un acord de modernizare a apărării între SUA și Ungaria, pe care cea din urmă nu l-a semnat. Szijjarto a spus că va merge în SUA săptămâna viitoare pentru a continua negocierile.

„Așa cum președintele american a spus <<Mai întâi America>>, ceea ce spunem noi este <<Mai întâi Ungaria>>”, a adăugat Peter Szijjarto, în interviul acordat Bloomberg.

Ungaria joacă la două capete

Rusia asigură trei sferturi din necesarul de petrol al Ungariei și circa 60% din consumul de gaze. În 2017, importurile lor de la Gazprom au fost de 7 miliarde metri cubi. Budapesta, sub conducerea premierului ungar Viktor Orban, a susținut expansiunea conductelor rusești în Europa, inclusiv extinderea conductei Turkish Stream în Austria prin Ungaria, via Bulgaria și Serbia. Contractul pe termen lung de aprovizionare cu Rusia expiră în 2021.

  • Trebuie amintit că Ungaria a notificat România, în iulie 2017, că nu va mai construi  gazoductul BRUA, sprijinit de Comisia Europeană, pe teritoriul său, preferând să folosească interconexiunile existente cu Slovacia. În plus, discuțiile Ungariei pentru achiziția de LNG sunt departe de a se concretiza în decizii guvernamentale.

Mai degrabă, Ungaria folosește opțiunea surselor alternative de aprovizionare ca un instrument de a reduce prețurile cu care cumpără de la Gazprom, cred unii analiști.

(Sursa foto: OMV Petrom)

ARTICOLE SIMILARE:

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit cu șeful Gazprom la Moscova

ANALIZĂ. Statul a „înghețat” prețul gazelor, iar România va îngheța la iarnă, așteptând gazul de la ruși

Ungurii pun sub semnul întrebării faza a doua a gazoductului BRUA, destinată gazelor din Marea Neagră

Secretar de stat american: Ucraina nu are un prieten mai mare decât SUA