Skip to main content

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va funcţiona începând de vineri, 2 noiembrie, de la ora 8:00, la capacitate redusă, pentru realizarea unor reparaţii, potrivit unui comunicat transmis de Nuclearelectrica, operatorul centralei.

Lucrările de reparaţie vor fi efectuate la un rezervor aferent grupului turbogenerator (partea clasică a centralei), au precizat reprezentanţii producătorului de energie. Unitatea 1 a CNE Cernavodă va funcţiona la o putere redusă de circa 500 MW, lucrările de reparaţie putându-se efectua numai în aceste condiţii, au adăugat ei. Puterea nominală a reactorului este de 700 de MW.

„Reducerea de putere controlată şi realizarea lucrărilor se vor efectua în deplină siguranţă şi în conformitate cu procedurile specifice ale centralei”, se mai arată în comunicat.

Compania nu precizează când va reveni reactorul la puterea sa nominală.

Aceste lucrări de reparații vin la cinci luni după ce Unitatea 1 a ieșit (la data de 4 iunie) din programul de oprire de 30 de zile, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. Conform Nuclearelectrica, în perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.500 de activități din următoarele programe:

  • programul de mentenanță preventivă și corectivă;
  • programul de inspecţii;
  • programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită;
  • programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente.

Totodată, pe 23 iulie, Unitatea 1 CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național ca urmare a unui semnal fals care a declanșat unul din sistemele turbinei (lagăr), partea clasică a centralei.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, unde funcţionează două reactoare de tipul CANDU 6, cu o putere totală de 1.400 de MW. Acestea asigură aproape 20% din producţia naţională de electricitate. Reactorul 1 a fost pus în funcţiune în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007.

ARTICOLE SIMILARE:

Nuclearelectrica a plătit o jumătate de milion de dolari ca să vadă dacă poate prelungi durata de viață a Unității 1 de la Cernavodă cu încă 3 ani

O nouă defecțiune la Unitatea 2 de la Cernavodă a oprit reactorul. Corpul de Control al premierului face verificări

Îngrijorător! Nuclearelectrica a făcut în 2017 cele mai mici investiții din ultimii cinci ani