Skip to main content

Romcim, companie a Grupului CRH, a anunțat că lansează o gamă de soluții inovatoare de ciment și betoane cu emisii CO₂ mai scăzute. Noua gamă a fost dezvoltată pentru a răspunde interesului în creștere în piața de construcții din România pentru utilizarea de soluții sustenabile, cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător, potrivit companiei.

Potrivit companiei, cererea pentru soluții sustenabile în sectorul construcțiilor din România are o tendință crescătoare în toate segmentele de piață. Lansarea gamei de soluții CEVO pentru ciment și betoane cu emisii mai scăzute de CO₂ vine în continuarea eforturilor Romcim realizate în acord cu strategia de decarbonizare. Recent, compania a finalizat construcția primului parc eolian din România care alimentează direct cu energie regenerabilă fabrica de ciment din Medgidia, contribuind la tranziția energetică a României cu o reducere de peste 40.000 tone de CO2 anual în mixul energetic național.

Romcim face parte din Grupul CRH, furnizor de soluții de materiale de construcții. Grupul de companii CRH din România are peste 2,500 de angajați și operează peste 50 de unități la nivel național, administrate prin companiile: Romcim, Elpreco, Ferrobeton, Baulemente, Sapphire și TehnoWorld, se mai arată în comunicat.

Și producătorul de materiale de construcții Heidelberg Materials România a anunțat în această vară lansarea unei noi game de produse care au cu până la 40% mai puține emisii de carbon, ca parte din strategia companiei de a susține economia circulară cu zero emisii nete a industriei construcțiilor.

Construcțiile noi verzi devin norma

Ultimele modificări din legislația europeană vor conduce la transformări fără precedent în sectorul construcțiilor. Obiectivele actuale prevăd reducerea substanțială a consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din clădiri până în 2030, precum și transformarea clădirilor existente în clădiri cu emisii zero până în 2050, la nivelul Uniunii Europene. Pentru atingerea acestor ținte extrem de ambițioase, vor fi prevăzute măsuri cu impact major pentru dezvoltatorii imobiliari, companiile din construcții, autorități publice, dar și proprietarii de locuințe.

Directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) prevede, ca noutate, cerința de raportare a potențialului de încălzire globală (global warming potential – GWP) pe durata ciclului de viață a clădirii. Indicatorul va arăta contribuția globală a clădirii la emisiile ce conduc la schimbările climatice. Se prevede că GWP va trebui calculat și publicat în certificatul de performanță energetică al clădirii începând cu 1 ianuarie 2027, pentru toate clădirile noi.

(Sursa foto: Pixabay.com)