Skip to main content

Organizația Ashoka și Fundația Schneider Electric, cu sprijinul Enel România, au lansat un program care să identifice și să sprijine dezvoltarea unor proiecte inovatoare, ce oferă soluții cu potențial de schimbare sistemică pentru combaterea sărăciei energetice și promovarea sustenabilității energetice. „Social Innovation to Tackle Energy Poverty” este un „accelerator de soluții” care vizează cinci țări din Europa Centrală și de Est: Polonia, Cehia, Ungaria, România și Bulgaria.

Cei 15 finaliști selectați (câte 3 din fiecare țară) vor beneficia de:

  • 5 luni de îndrumare pentru dezvoltarea unei strategii de scalare și accelerare a impactului social al proiectelor lor;
  • Activități de networking și de învățare cu alți inovatori sociali, experți și organizații din domeniu;
  • Oportunități de sprijin suplimentar (de mentorat și financiar) de la Fundația Schneider Electric și de la Fondul de Investiții Impact Schneider Electric;
  • 3.500 de euro premiu pentru câștigători (un câștigător din fiecare țară).

România, printre țările europene cel mai afectate de sărăcie energetică

România se plasează în rândul țărilor cu un nivel ridicat al sărăciei energetice și este pe locul 13 la nivel european în ceea ce privește Indicele Sărăciei Energetice Domestice (EDEPI).

  • Se estimează că în România aproape 20% din cetățeni trăiesc în sărăcie energetică (imposibilitatea unei gospodării de a-și asigura serviciile energetice necesare la costuri accesibile), în timp ce aproximativ 460.000 din gospodării nu au acces formal la energie.

Studiul lansat recent de „Right to Energy Coalition” arată că și în cazul României inabilitatea de a menține căldura în timpul iernii este un factor la fel de important pentru sărăcia energetică precum inabilitatea de a menține răcoare în timpul verii. Alți factori luați în considerare de indice sunt: ponderea cheltuielilor cu energia în totalul cheltuielilor locuinței și traiul în locuințe cu acoperiș deteriorat, se arată într-un comunicat al Ashoka România.

„Acest program, ca și cele pe care le-am desfășurat în trecut, își propune să identifice să sprijine dezvoltarea a 15-20 de proiecte inovatoare care oferă soluții creative și cu potențial de schimbare sistemică pentru combaterea sărăciei energetice și promovarea sustenabilității energetice„, a afirmat Patricia Benchenna, Director of Philanthropy for the Schneider Electric Foundation.

Corina Murafa

Corina Murafa

 „Ne bucurăm că le putem oferi această oportunitate unică inovatorilor sociali din Centrul și Estul Europei. Problema sărăciei energetice în regiune este acută: trebuie să găsim soluții eficiente și scalabile. Un sfert dintre est-europeni fie nu își pot încălzi în mod adecvat locuința, fie nu își permit plata facturilor, fie pur și simplu nu au acces la energie electrică, în secolul XXI”, spune Corina Murafa, Director Executiv Ashoka România.

„Studiile pe care le-am susținut au arătat că aproximativ 20% din populația României se confruntă cu acest risc. În ultimii ani am implementat proiecte pilot în comunități dezavantajate, am identificat mediatori pentru accesul la energie, am studiat fenomenul pentru a avea o înțelegere mai aprofundată. (…) Sperăm ca prin această competiție să descoperim acele idei sau inițiative care ne pot ajuta să ducem la nivelul următor eforturile noastre”, a declarat, la rândul său, Alessio Menegazzo, Director Sustenabilitate și Afaceri Instituționale al Enel România.

Ce domenii sunt vizate

Fenomenul sărăciei energetice se află la intersecţia dintre venituri mici, facturi mari la utilităţi şi eficienţă energetică scăzută. Acceleratorul de inovații sociale va lua în considerare proiecte dintr-o varietate de subiecte, inclusiv: colaborare intersectorială, educație, eficiență energetică, producția de energie, finanțare inovatoare, sănătate, bunăstare și dezvoltare economică.

Mai mult, oportunitatea este deschisă atât soluțiilor mature cât și, pentru prima dată, proiectelor aflate în stadiu de idee. Aplicațiile se completează online la www.tackleenergypoverty.org până vineri, 12 aprilie 2019, ora 24:00 CET.

Sursa foto: Pixabay

ARTICOLE SIMILARE:

Trei povești de succes în domeniul sărăciei energetice și deșeurilor din Peru, Portugalia și Mexic

Furnizorii de utilități solicită reforma sistemului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili de energie

„Unicornul” românesc UiPath, în parteneriat cu EFdeN pentru dezvoltarea de locuințe inteligente și „verzi”